Plíšková přepsala proti Sereně rekord, nakonec po velkém boji padla

- Filip Lefenda

Zápas dvou naprosto odlišných setů má za sebou Kristýna Plíšková. Ta vyzvala v Paříži na centrálním dvorci Philippa Chatriera třiadvacetinásobnou grandslamovou šampionku Serenu Williamsovou, kterou zasypala mimo jiné celkem patnácti esy. Ani pokoření devět let starého rekordu však Češce k postupu nestačilo, byť držela s favoritkou po celý zápas krok.

První sada nepřinesla jediné ztracené podání, a tak musel rozhodovat až tiebreak. Ten začala Češka výborně, vedení 3:0 ale promarnila, když ve zbytku zkrácené hry získala už jen jediný bod.

Ve druhém setu už byla k vidění i ztracená podání, a to rovnou pět. Plíšková začala famózně, když vedla rychle 2:0, pak ale dvakrát přišla o servis a rázem vedla soupeřka.

Dvojče sestry Karolíny zvládlo v šesté hře na returnu srovnat, nicméně v dalším gemu Plíšková opět ztratila podání a tento brejk už dohnat nezvládla, ačkoliv za stavu 4:5 disponovala celkem třemi možnostmi na srovnání.

„Nervozita tam byla. Servis mě ze začátku držel, na můj se skoro nehrálo, ale musím říct, že během prvního setu jsem se z toho úplně nedostala, na to ani nebyl moc prostor, protože taky podávala dobře a nebylo moc výměn. Chyb z mojí strany bylo na moje poměry dost, myslím, že to ode mě kromě servisu nebyl moc dobrý zápas,“ zhodnotila pro Tenisový svět utkání Kristýna Plíšková.

Česce tak k postupu nepomohlo ani patnáct nechytatelných servisů. Doteď držela v zápasech s Williamsovou rekord v počtu es Ruska Petrovová, která jich v roce 2009 nasázela Američance v Pekingu celkem čtrnáct.

Williamsovou, která letos odehrála teprve pátý soutěžní zápas a slaví vůbec první vítězný grandslamový zápas v roli matky, čeká ve druhém kole nebezpečná Australanka Bartyová, světová sedmnáctka. 

Roland Garros, Paříž (ženy, FRA, 39 200 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (70.) – Serena Williamsová (USA, 451.) 6:7(4), 4:6