Zahraje si ještě někdy Roland Garros? Federer zodpovídal otázky na tělo

- Filip Lefenda

Roger Federer si navzdory grandslamu v Paříži dává stejně jako loni od tenisu momentálně pauzu. Šestatřicetiletý Švýcar vynechává antukový svátek třetím rokem v řadě a nasnadě je tak otázka, zda se pod Eiffelovou věží ještě vůbec někdy objeví.

Na téma pařížské absence hovořil dvacetinásobný grandslamový šampion naposledy v rozhovoru pro magazín Vogue. "Po poradě s týmem jsme došli k závěru, že v Paříži ani letos hrát nebudu. Pokud chci na mužském okruhu ještě pár let zůstat, musím tomu uzpůsobit svůj program," vysvětlil složité rozhodování Švýcar, jenž ve francouzské metropoli v roce 2009 triumfoval, čtyřikrát pak z turnaje odjížděl jako poražený finalista.

"Potřeboval jsem si uspořádat život tak, abych měl stále dostatek času na trénování i regeneraci. Jsem otcem čtyř dětí a manželem, což je pro skladbu budoucích turnajů rovněž rozhodující," chce Federer trávit více času i se svou rodinou.

Ačkoliv mu bude v srpnu už 37 let, nevylučuje, že by se mohl na kurtech Rolanda Garrose ještě představit. "Doufám, že si v Paříži před koncem kariéry ještě zahraji," věří Federer.

Ten zároveň přiznal, že už pro něj není postavení v žebříčku tak důležité jako dříve. "Během své kariéry jsem pracoval tvrdě na tom, abych se stal světovou jedničkou. Aktuálně už to pro mě ale není prioritním cílem," připustil muž, jenž je aktuálně druhým tenistou světa za vedoucím Španělem Rafaelem Nadalem.

"Zápasy s Rafou jsou vždy úžasné. Nutí mě tvrdě pracovat a posouvat mou hru na nejvyšší úroveň," vyzdvihl soupeření se svým odvěkým rivalem. "Skutečnými cíli jsou ale zůstat zdravý a být připraven na turnaje, které mám nejradši," zakončil povídání švýcarský fenomén.