Změny v Davis Cupu počítají s kvalifikací. V ní zachováme domácí prostředí, říká ITF

- Jan Vojkůvka

Plánované změny v Davis Cupu, které mají přinést tzv. festival tenisu, mají další podrobnosti. Prezident Mezinárodní tenisové federace (ITF) David Haggerty ujišťuje, že prestižní týmová soutěž nepřijde o kouzlo domácího prostředí v úvodním kole.

Zatímco se na ITF a jejich plány valí kritika ze všech stran, prezident federace nechce přijít o šanci prosadit výrazné změny, které by znamenaly rovněž přísun výrazných finančních prostředků.

„Chystáme kolo s 24 týmy, ze kterých vzejde v únoru 12 postupujících. V tomto kole by se hrálo na domácí a venkovní prostředí,“ řekl Haggerty britskému deníku Telegraph. „Ty by postoupily na listopadový turnaj a byly by doplněny čtyřmi semifinalisty z předešlého ročníku a dvěma pozvanými týmy,“ uvedl podrobnosti.

Těmito plánovanými změnami v návrhu doufá, že by mohl dostat na svou stranu alespoň nějaké kritiky, jež nejhlasitěji vedou Češi, Francouzi, či Belgičané. „Pro národní federace je důležité, aby měly tato kola a byly díky tomu ve spojení s fanoušky a propagovaly náš sport.“

Haggerty zároveň věří, že by se finálový listopadový turnaj měl konat v Evropě, aby bylo cestování jednodušší zejména pro hráče, kteří hrají na londýnském Turnaji mistrů.

„Pro hráče bude snažší zůstat v Evropě, kde se koná nejen Turnaj mistrů, ale i závěr celé sezony. To se může změnit pak podle toho, jestli se Turnaj mistrů bude po roce 2020 z Londýna stěhovat,“ připomněl Haggerty.