Ovládne tenis Afričanka? Chci být nejlepší, vyhlašuje třináctiletá „nigerijská Serena“

- Petr Sumbal

Jméno třináctileté nigerijské hvězdičky Marylove Edwardsové si dobře zapamatujte, protože o ní dost možná v budoucnosti ještě hodně uslyšíte. Proslulý tenisový kouč Nick Bollettieri věští tomuto africkému tenisovému talentu zářivou budoucnost: „Má talent na to, aby se z ní stala neskutečná tenistka.“

A když tohle o někom prohlásí Nick Bollettieri, který se podílel na kariérách hvězd, jako třeba Andre Agassy, Jim Curier nebo Maria Šarapovová, tak to už něco znamená. Reportéři BBC News Africa vyrazili „nigerijskou Serenu“, jak se Marylove Edwardsvé přezdívá, do Nigérie navštívit.

Jak vůbec k přirovnání k tenisové legendě a dlouholeté světové jedničce Edwardsová přišla? Hraje prý podobným stylem. „Hraju velmi tvrdé údery. Serenu mám samozřejmě hodně ráda, líbí se mi, jak hraje, ale nejraději jsem sama sebou,“ vykládá mladá tenistka o tom, jak doufá, že ji budou jednou všichni znát prostě jako Merylove Edwardsovou.

Edwardsová se začala tenisu pod vedením svého otce věnovat ve svých čtyřech letech a momentálně navštěvuje také akademii proslulého kouče Bollettieriho. „Trenér mi řekl, že jsem super sportovkyně,“ chlubí se s úsměvem na rtech mladá slečna, který by ráda v budoucnu ovládla ženský tenis.

„Za dva roky bych se ráda viděla na okruhu WTA,“ lajnule si kariéru Edwardsová. „Mohla bych se stát první grandslamovou vítězkou z Nigérie v historii. A kdo ví... Třeba budu jedno nejlepší na světě.“

Sebevědomí mladé Nigerijce rozhodně nechybí.