Stuttgart – místo, kde tenistky dostávají Porsche zadarmo

- Jakub Slunečko

(STUTTGART, od našeho zpravodaje) Dějiště fedcupového semifinále Německo – Česko je místo tenisu zaslíbené. A taky luxusním automobilům. Místní automobilka Porsche si podmanila úplně vše – semifinálové klání Fed Cupu se odehraje v Porsche Areně, následující turnaj WTA se bude jmenovat Porsche Tennis Grand Prix a dokonce i německý fedcupový tým má oficiální název Porsche Team Detuschland. A tím štědré sponzorství zdaleka nekončí.

„Všichni tady jezdí s Porsche,“ přitakává jeden z organizátorů víkendového Fed Cupu, když sleduje před halou cennou zásilku v kamionech. Z nich pomalu vyjíždí nablýskané sporťáky se známým stuttgartským koněm ve znaku. Budou zdobit nejenom víkendové fedcupové klání Německo – Česko, ale také následující turnaj WTA.

Už příští týden, kdy ve Stuttgartu turnaj začne, Porsche znovu rozdá prvním osmi nasazeným hráčkám jeden luxusní automobil ze své továrny. Prostě jen tak – za to, že přijely.

Možná i to je pro tenisové hvězdy velkou motivací se do města na jihozápadě Německa vracet. Příští týden bude ve Stuttgartu hrát neskutečná sestava – světová jednička Simona Halepová, třetí hráčka žebříčku Garbine Muguruzaová, světová čtyřka Elina Svitolinová i pětka Jelena Ostapenková.

A taky samozřejmě dvě elitní české tenistky Karolína Plíšková a Petra Kvitová, které ve Stuttgartu rovnou zůstanou po semifinále Fed Cupu. A kromě jednoho Porsche za postavení v žebříčku můžou získat ještě druhé – když celý turnaj vyhrají.

„S Porsche odsud odjedu tak jako tak, ale mohla bych odjet se dvěma,“ smála se Karolína Plíšková, když do Stuttgartu dorazila. „Ale upřímně, radši bych vyhrála tu trofej, na auta já moc nejsem,“ zavtipkovala.

Stuttgartská automobilka je štědrá ke všem špičkovým hráčkám, ale piplá si hlavně dvě největší německé tenisové hvězdy – Angelique Kerberovou a Julii Görgesovou. Obě jsou pod sponzorskou smlouvou Porsche, obě jsou součástí německého Porsche Teamu, obě k obrovské radosti místních fanoušků vyhrály v předešlých letech turnaj Porsche Tennis Grand Prix. A stalo se tak Porsche Areně. Zní to až trochu ujetě. Kolik kusů Porsche asi bude v jejich garáži?

Celé to ve Stuttgartu vytváří až megalomansky posvátnou atmosféru německého tenisu, se kterým je firma Porsche snad navždy spjatá. „Je to tady opravdu jak nějaká jejich svatyně,“ podotkla v Porsche Areně Barbora Strýcová.

Luxusní automobilka se dokonce rozhodla překročit německé hranice a pustit se do světového tenisu. Pokud vás zajímá, kdo se na konci roku představí na Turnaji mistryň, budete sledovat speciální žebříček, který od letoška nese název Porsche Race to Singapore.

Že je toho až moc? Sebevědomé německé automobilce by snad mohly zasadit úder jen české tenistky. Třeba když v hrdé svatyni Porsche Areně zarazí domácímu Porsche Teamu tvrdý úder a postoupí přes něj do finále Fed Cupu...