Češky vyráží do Německa v plné palbě. Až na nemocnou Šafářovou

- Jakub Slunečko

Do fedcupového semifinále, které se odehraje v německém Stuttgartu už příští víkend, nominoval kapitán Petr Pála opět to nejlepší. Na antukový kurt proti silné německé sestavě vyběhne Karolína Plíšková, Petra Kvitová a Barbora Strýcová. Hrát naopak nemůže Lucie Šafářová a čtvrtá členka českého týmu tak zůstává zatím nejistá. „Bude to skvělé utkání pro diváky a náročné pro oba týmy. Hraje se o domácí finále a holky se těší,“ řekl Pála.

Ohledně čtvrté nominované musí český kapitán ještě hluboce přemýšlet. Už s jistotou to ale podle Pály nebude Lucie Šafářová, která kvůli zdravotním komplikacím od února nehraje. Sice už začala trénovat, stoprocentně fit ale není.

Silné trio tak doplní nejspíš Markéta Vondroušová nebo Kristýna Plíšková – v tomto případě by se vůbec poprvé potkaly sestry Plíškovy v českém týmu. Uvažovat lze i o Kateřině Siniakové, která by mohla být platná v deblu. „Jedna věc jsou výsledky v posledním období, druhá věc je fakt, jak nám ta čtvrtá hráčka do týmu zapadne,“ řekl Pála.

„Musím všechny obvolat. Záleží taky na zdravotním stavu a dalšího programu holek. Všechny jsou totiž přihlášené v kvalifikaci turnaje ve Stuttgartu a kdyby tam hrály Fed Cup, mohly by o turnaj přijít. Není to vždycky závidění hodná situace být čtvrtou hráčkou,“ přiblížil Pála komplikace s nominací.

Na tu má ale ještě čas – čtvrtou tenistku do svého týmu může oznámit až hodinu před losem, který proběhne příští pátek před zápasem. Spíše se ale rozhodne v řádech dnů.

Na německé straně žádné překvapení nehrozí – soupeřky budou taktéž v plné sestavě. Nominaci vede dvojnásobná grandslamová šampionka Angelique Kerberová a Julia Görgesová. Ta hraje v životní formě a nedávno se poprvé dostala do první světové desítky.

„Němky jsou ve velké formě. Görgesová teď hrála finále v Charlestonu, Kerberová hraje daleko lépe než loni, skoro jako v roce 2016,“ připomněl Pála nejlepší sezonu Kerberové, kdy byla světovou jedničkou, vyhrála Australian Open, US Open a hrála finále Wimbledonu. Letos si připsala třeba semifinále Australian Open.

Kerberová i Görgesová si pamatují poslední vzájemný zápas s Češkami – pražské finále v roce 2014, které tehdy Pálův tým i s pomocí Petry Kvitové zvládl vyhrát v nejkratším možném čase. „Vždycky to bylo s Němkami strašně těžké utkání. Ony pokaždé hrály v nejsilnější sestavě a my taky,“ vzpomněl si český kapitán.

Před tím Češky porazily Němky i v roce 2012 a 2010. Pokud by to zvládly i příští týden ve Stuttgartu, mohly by si zahrát další domácí finále před fanoušky v O2 aréně. „To je velká motivace, holky se těší. Ve Fed Cupu toho vyhrály už dost a připraví se dobře,“ věřil Pála.

Zápas se bude hrát o víkendu 21.–22. dubna na antukovém povrchu ve stuttgartské Porsche Aréně, což by mělo být výhodnější pro domácí hráčky. „Překážka to trochu je, těžko by proti nám postavili pevný povrch. Kerberová vyhrála turnaj ve Stuttgartu a bude se na tom cítit dobře. Ale naše holky umí zahrát na každém povrchu,“ zakončil český kapitán.