Bohatší a s novými pravidly. Jaké bude letošní French Open?

- Jan Vojkůvka

Trend navyšování prize money, i tlak na změnu tenisových pravidel, se dotkne také letošního ročníku pařížského grandslamu. Dle informací se celkové odměny pro hráče navýší o deset procent, přičemž se myslí i na vypadnuvší v prvních kolech, kteří by si měli přijít na vyšší částky než tomu doposud bylo.

Celkově se prize money v Paříži vyšplhá na 48,2 milionů amerických dolarů. Turnaj bude štědřejší nejen k šampionům ve dvouhrách, kteří si přijdou na 2,7 milionů, ale také pro hráče v kvalifikacích. V té se podařilo navýšit odměny téměř o 20% a tratit nebudou ani tenisté, kteří vypadnou v prvním kole. Pro ně je připravená částka ve výši 49 240 dolarů.

Není to ale prize money, které je největší změnou před novým ročníkem Roland Garros. Stejně jako na dalších grandslamech, i v Paříži se hodlá co nejvíce šetřit s časem. Do pravidel tak bylo zaneseno snížení možné prodlevy mezi výměnami na 20 vteřin, přičemž čas budou měřit hodiny, které budou na všech kurtech veřejné a uvidí je i diváci.

Zredukována bude také doba, během které má začít samotné utkání. Povolena bude doba na přípravu ve výši jedné minuty od chvíle, kdy se druhý z tenistů dostane ke své lavičce po losu o podání. Poté bude následovat pětiminutová rozehrávka a po ní jednominutová prodleva, během níž utkání začne.

Velkou změnou je pak povolení teče pásky při servisu. Tzv. No let bude zavedeno v kvalifikaci a v juniorských soutěžích. Pro hlavní soutěže dospělých na French Open toto pravidlo zavedeno není.