Změny v Davis Cupu jsou sportovní oberprůser. Nesmí projít, říká šéf svazu Kaderka

- Jakub Slunečko

Češi se ostře ohradili proti plánovaným změnám v Davis Cupu. Mezinárodní tenisová federace ITF chce tuto tradiční soutěž proměnit v jeden týdenní turnaj všech zemí na neutrální půdě. „Je to hloupost, udělám všechno pro to, aby to neprošlo,“ říká šéf českého svazu Ivo Kaderka.

S kolegy už formuje koalici, která má na srpnovém zasedání ITF plánované změny smést ze stolu. „Je to hloupost některých lidí, kteří si myslí, že změny přinesou obrovské peníze a upgradují světový tenis. Já si myslím, že je to zabíjení historie,“ říká Kaderka, který má v mezinárodní federaci významnou pozici.

ITF si od změn slibuje příliv milionů dolarů a zvýšení atraktivity skomírajícího Davis Cupu, jak řekl ředitel federace David Haggerty. Na jednom místě by v listopadu mělo odehrát osmnáct mužstev celý Davis Cup během jediného týdne.

„Pro mě je to sportovní oberprůser. Řečí o přílivu milionů dolarů už jsem slyšel…Skupina nás rozumných je dost velká, aby tyto nesmysly neprošly,“ zlobí se Kaderka.

Negativa jsou jasná – zmizely by atraktivní duely v domácím prostředí, díky kterým například Češi mohli vidět své největší tenisové hvězdy vyhrávat daviscupové tituly v letech 2012 nebo 2013.

„Když získávám hráče do týmu, tak hledisko hrát doma za Česko je pro ně hrozně důležité,“ potvrzuje Miroslav Černošek, který daviscupové a fedcupové zápasy v domácím prostředí pořádá. „Myslím, že to nemůže projít. Když budeme hrát Davis Cup někde v Indii, tak nebude hrát už ani Pavlásek.“

Na stranu Česka se staví i další tenisové osobnosti – například kapitán obhájců daviscupového titulu Yannick Noah. Ten řekl, že mezinárodní federace „prodává duši Davis Cupu“. Stejně kritická australská tenisová legenda Lleyton Hewitt a další současní tenisté.

Naopak třeba Boris Becker si myslí, že změny by mohly přispět k tomu, aby Davis Cup jeden týden v roce hráli pravidelně i hráči jako Nadal nebo Federer.

„Pohár je víc než hráči,“ argumentuje Kaderka. „Za dvacet let si nikdo nepamatuje hráče, kteří Davis Cup vyhráli. Chceme přizpůsobit drobnosti hráčům, aby se cítili komfortněji. Také vylepšit marketing, aby dostali větší prize money. Ale nemůžeme rozporodat tu největší hodnotu,“ doplňuje.

Proto Kaderka plánuje, jak změny na srpnovém zasedání zablokovat. ITF potřebuje k prosazení dvě třetiny hlasů a šéf českého tenisu věří, že takový scénář se nevyplní. „Naše skupina rozumných je dostatečně velká a dobře organizovaná, aby tyto nesmysly neprošly.,“ věří Kaderka.

Už loni společně s kolegy dokázali zablokovat velké změny ve Fed Cupu – třeba finálové final four na neutrální půdě.

Pokud vedení ITF neuspěje se svými návrhy ohledně změn Davis Cupu na srpnovém zasedání, může ještě Kaderku a spol. obejít dalšími méně fér cestami. Pak by ale propukla tenisová válka. „To by byla pěkná mela,“ varuje Kaderka.