Viróze navzdory. Byl jsem skoro mrtvý, čtyři dny jsem nespal, líčil po triumfu v Madridu Rubljov

- Filip Lefenda

Vítězem mužské části madridské tisícovky se stal Andrej Rubljov. V dramatickém nedělním finále zdolal ruský favorit po téměř třech hodinách Félixe Augera-Aliassimea z Kanady, kterého porazil po vydřeném obratu 4:6, 7:5 a 7:5. Rodák z Moskvy si ve španělské metropoli dokráčel pro druhý letošní a celkově šestnáctý titul, a to navzdory tomu, že se v průběhu turnaje potýkal s nemocí.

Rubljov vstoupil do finále rozpačitě. Rozehrál ho dvěma dvojchybami a odevzdal podání čistou hrou. Ve třetím gemu pak brejkbol soupeře odvrátil, o dvě hry později už ale podobné štěstí neměl. Auger-Aliassime mu přesto ještě podal pomocnou ruku. Za stavu 4:1 vedl na podání už 40:0, pěti prohranými výměnami v řadě ovšem vrátil Rusa do hry. Ten se „docvakl“ na rozdíl gemu a za stavu 5:4 měl na příjmu brejkbol, Kanaďan ho ale odvrátil a skrze shodu nakonec první set přeci jen urval pro sebe.

Ve druhém setu se hra vyrovnala. Auger-Aliassime čelil za stavu 2:3 brejkbolu a zvládl ho odvrátit. Rubljov byl na servisu rovněž stoprocentní. Když už se zdálo, že sada dospěje až do tiebreaku, přišlo ve dvanácté hře Kanaďanovo selhání na servisu a finále putovalo do rozhodujícího setu.

Rubljov v něm byl jasně lepším hráčem. Zatímco svá podání hájil snadno, Auger-Aliassime se trápil. Ve druhém a čtvrtém gemu odvracel turnajový soupeř Jiřího Lehečky a Jakuba Menšíka shodně dvě brejkové hrozby, za stavu 3:4 pak další. Znovu tak vše nasvědčovalo zkrácené hře, jenže i v koncovce třetího dějství došlo na Kanaďanův zkrat. Při podání vedl v posledním možném klasickém gemu 30:15, pak ale vyrobil v krátkém sledu trestuhodně dvě dvojchyby. Tou závěrečnou, celkově pátou, celé finále po 2 hodinách a 47 minutách trvání uzavřel.

Auger-Aliassime tak promarnil možnost stát se prvním kanadským šampionem na turnaji úrovně ATP Masters 1000. S Rubljovem prohrál pátý ze šesti vzájemných duelů. Rus triumfoval na tomto levelu celkově podruhé, premiérový titul z tisícovky získal loni v Monte Carlu.

„Nemám slov. Kdybyste tušili, čím jsem si za posledních devět dnů musel projít, nedokázali byste si představit, že mohu vyhrát titul. Jsem neuvěřitelně šťastný,“ zářil Rubljov, jenž před vyhraným turnajem táhl šňůru čtyř porážek v řadě.

Pro muže, jenž načal letošní sezonu vítězstvím v Hongkongu, jde o celkově šestnáctou singlovou trofej z okruhu ATP. „Řekl bych, že za tento titul na sebe budu pyšný nejvíce. Každý den jsem byl skoro mrtvý. Poslední tři nebo čtyři dny jsem v noci nespal. Doktorům patří absolutní kredit za to, že mě dokázali takto připravit,“ popsal, kterak bojoval s virózou.

V pondělním vydání žebříčku si Rubljov polepšil o dvě pozice na šestou příčku. Osobní maximum má šestadvacetiletý tenista o jedno místo výše. O tři roky mladší Auger-Aliassime, jenž je pro změnu bývalou světovou šestkou, připsal za finálovou účast rovnou patnáct pozic a nově uzavírá druhou desítku.

Mutua Madrid Open (muži, ESP, 9 249 713 EUR, antuka)
Finále dvouhry
Félix Auger-Aliassime (CAN, 35.) – Andrej Rubljov (8.) 6:4, 5:7, 5:7