WTA

Kvitová jede! Útočí na osobní rekord a má nejlepší formu za posledních šest let

- Jan Havlovic

Petra Kvitová má v posledních týdnech parádní formu! Ovládla dva turnaje v řadě a drží sérii třinácti výher v řadě. Není to však poprvé, kdy česká reprezentantka předvedla podobný počin. Před více než šesti lety ovládla rovněž dva turnaje v řadě a její vítězná série se zastavila na čísle čtrnáct. Kvitová doufá, že přidá na dalším podniku v Indian Wells další výhry. „Věřím, že tam můžu něco odehrát,“ říká česká hráčka.

„Je to hezká náplast na nepovedený leden,“ uvedla Kvitová na úterní tiskové konferenci po návratu z Dauhá. A má pravdu. Leden skutečně nebyl v podání dvojnásobné grandslamové šampionky povedený. Odehrála dohromady jen tři zápasy, z čehož vyhrála jediný.

Kvitová se nastartovala až v únoru. Po parádních výkonech ovládla jak turnaj v Petrohradu, tak i kvalitně obsazený podnik v katarském Dauhá. Mezitím sedmadvacetiletá hráčka pomohla fedcupovému týmu k postupu přes Švýcarsko. Aktuální bilance – dva tituly, třináct výhře v řadě!

„Tahle série je důležitá především pro mou psychiku a sebedůvěru,“ lebedí si Kvitová.

Není to však poprvé, kdy zažívá během své kariéry podobnou sérii. V roce 2011 Kvitová ovládla turnaj v rakouském Linci, poté opanovala i Turnaj mistryň a zvládla i dva zápasy ve finálové fedcupové bitvě s Ruskem. Na prahu nové sezony poté přidala ještě dvě vítězství v Sydney. Její série se tehdy zastavila na čísle čtrnáct.

Kvitová nyní zažívá podobný nárůst formy jako před šesti lety. A vítězná série rozhodně nemusí končit. Následuje další prestižní podnik v Indian Wells, kde dokázala aktuální světová desítka dojít dvakrát do čtvrtfinále. S vylepšeným rankingem se navíc vyhne v úvodních kolech těžším soupeřkám. „Věřím, že tam můžu něco odehrát,“ říká Kvitová.

Do Kalifornie odlétá až příští neděli, do té doby bude česká reprezentantka převážně odpočívat. Nadále ale bude pilovat fyzickou kondici. „Volno sice mít budu, ale neznamená to, že nebudu vůbec nic dělat,“ dodává závěrem.

Vítězné série Petry Kvitové
14 – 2011/2012 – Linec (5), Turnaj mistryň (5), Fed Cup (2), Sydney (2)
13 – 2018 – Petrohradu (5), Fed Cup (2), Dauhá (6)
11 – 2011 – Fed Cup (2), Madrid (6), Roland Garros (3)
10 – 2014 – Eastbourne (2*), Wimbledon (7), Montreal (1) 
9 – 2011 – Brisbane (5), Australian Open (4)

*Kvitová do čtvrtfinálového utkání ze zdravotních důvodů vůbec nenastoupila