Federer smetl Dimitrova a přidal do sbírky už 97. titul

- Filip Lefenda

Snový týden, po němž se šestatřicetiletý Roger Federer stane v pondělí nejstarší světovou jedničkou historie, zakončil Švýcar už 97. turnajovým titulem. Tentokrát nenašel přemožitele na halovém podniku v Rotterdamu, kde ve finále bez problémů zdolal Grigora Dimitrova dvakrát 6:2. Federer porazil bulharského vítěze posledního Turnaje mistrů už posedmé v kariéře a na podání ztratil v celém finále jen sedm míčů.

Dimitrov držel s favoritem krok jen čtyři gemy, poté začal na kurtu zcela dominovat Federer, který bulharského protivníka dvakrát v řadě připravil o servis a bral první sadu poměrem 6:2.

Ani v té druhé se obrázek hry příliš nezměnil. Švýcar vzal soupeři hned jeho úvodní servis, zatímco sám neměl na podání v průběhu celého utkání nejmenší problémy. Dimitrovovi nenabídl během finále ani jeden brejkbol, sám si naopak ve třetí hře druhého setu vypracoval další, tentokrát jej ale nevyužil.

S Federerem to ovšem nijak nezacloumalo, naopak. Hru měl pevně pod kontrolou, k tomu disponoval brejkem k dobru, a tento náskok v pátém gemu na příjmu ještě navýšil. V tu chvíli už o vítězi nikdo nepochyboval. Nastupující žebříčkový král vyhrál druhou sadu opět 6:2, nastřádal patnáct vítězných úderů a porazil talentovaného Bulhara i v sedmém vzájemném měření sil.

„Očekával jsem těžký a vyrovnaný zápas. Grigor je skvělý hráč a v posledních měsících hrál opravdu výborně, dnes na něm ale bylo trochu vidět, že se trápí,“ komentoval utkání jeho vítěz. „Jsem velmi šťastný, že jsem to zvládl,“ pochvaloval si Federer.

„Je to jeden z těch týdnů, na které nezapomenu do konce svého života,“ komentovala legenda zisk už 97. turnajového titulu. Již před dvěma dny si navíc zajistil Federer post světové jedničky, kterou se stane jako nejstarší hráč tenisové historie. „Je to neuvěřitelné,“ rozplýval se na kurtu dojetím.

ABN Amro World Tennis Tournament, Rotterdam (muži, NED, 1 862 925 EUR, hala)
Finále dvouhry
Roger Federer (SUI, 2.) – Grigor Dimitrov (BUL, 5.) 6:2, 6:2