Kdo půjde na Čechy? Ministr a extremisté volají po bojkotu

- Jan Vojkůvka

Čeští tenisté po sestupu do nižší euro-africké zóny dostali jako nejvýše nasazení během úvodního kola Davis Cupu volno. Netrpělivě však vyhlíží svého soupeře pro souboj o postup do baráže. Tím se stane buď Jižní Afrika nebo Izrael, jejichž souboj doprovází vlna politického tlaku a kontroverze.

Původní myšlenka, aby se do sportu nedostávala politika, opět jednou dostává pořádně na frak. Vlnu emocí budí momentálně souboj prvního kola euro-africké zóny Davis Cupu mezi Jižní Afrikou a Izraelem, přičemž vítěz klání se stane soupeřem českých tenistů v kole druhém.

Velký tlak na politickém poli vyvíjí několik extremistických skupin v čele s BDS (Boycott, Divestment and Sanctions), PSA (Aliance palestinské solidarity), či NC4P (Národní koalice pro Palestinu). Tato hnutí volají po bojkotu daviscupového utkání a zaslala rovněž oficiální dopis jihoafrickému ministrovi sportu, který s jejich rétorikou souhlasí.

Bojkot je správný, míní ministr
Dopis, který se dostal na stůl ministra sportu Thulase Nxesiho, se dočkal pochopení ze strany vrcholného politika, jenž s bojkotem zápasu souhlasí a vyjádřil mu podporu. Jedním z důvodů je i jeho dlouhodobý vztah s izraelskou stranou, která ho v roce 2012 odmítla vpustit skrz své území do Palestiny.

„Opravdu rád bych se zúčastnil daviscupového zápasu, ale vzhledem k obavám, které aktivisté a další Jihoafričané mají z přítomnosti izraelského týmu, věřím, že by nebylo vhodné, abych tento zápas navštívil,“ uvedl v odpovědi na dopis Nxesi.

Nxesi, stejně jako aktivistická hnutí, považuje Izrael za diskriminační a okupační stát, který by neměl podle jejich názoru mít místo na sportovních kolbištích. „Sám osobně jsem v roce 2012 zažil izraelskou diskriminaci, když mi byl odepřen vstup do Palestiny,“ vysvětlil Nxesi. „V odezvě na tuto a další praktiky izraelského režimu proti Palestincům, vyzval arcibiskup Desmond Tutu a mnoho dalších významných Jihoafričanů, aby lidé podpořili BDS,“ zmínil přímo skupinu, která vede globální kampaň snažící se zvýšit ekonomický a politický tlak na Izrael.

Davis Cup se hrát bude
I přes snahu BDS a dalších hnutí přesvědčit zástupce jihoafrického sportu k bojkotu klání, k čemuž se příklání i Nxesi, tenisová federace Tennis South Africa (dále TSA) se odmítá k podobným praktikám uchylovat a sama se bere za apolitickou.

„Jedním z klíčových cílů Mezinárodní tenisové federace je vývoj tenisu, a to bez diskriminace na základě barvy kůže, rasy, národnosti, etnického či národního původu, věku, pohlaví nebo náboženství,“ uvedla TSA ve svém prohlášení. „ITF se domnívá, že sport by měl být používán jako sjednocující prvek mezi sportovci a národy,“ dodala TSA s tím, že o žádném bojkotu ani v nejmenším neuvažuje.

Duel, ze kterého vzejde soupeř pro český daviscupový tým pro souboj o postup do zářijové baráže, se bude hrát od 2. do 3. února v Irene Country Club v Tshwane v provincii Centurion na předměstí Pretorie. Zápas budou s největší pravděpodobností doprovázet zvýšená bezpečnostní opatření kvůli očekávaným demonstracím extremistických hnutí.