Koleno se nezlepšilo. Wawrinka podlehl neznámému Američanovi

- Jiří Vachtl

Stan Wawrinka se na letošním Australian Open vrátil na dvorce po půlroční pauze. Operované koleno ho však nepřestalo trápit ani v Melbourne, kde se po nepřesvědčivém výkonu protrápil k výhře nad Litevcem Berankisem. Na dalšího soupeře to však už Švýcarovi nestačilo. Ve druhém kole podlehl za necelou hodinu a půl Tennysi Sandgrenovi hladce 0:3 na sety.

Švýcarský tenista vstupoval do utkání druhého kola jako jasný favorit. Vždyť jeho soupeři, Američanu Sandgrenovi, patří až 97. místo na světovém žebříčku. Rodák z Tennessee navíc v Austrálii hraje teprve svojí třetí hlavní soutěž na grandslamu v kariéře!

To ovšem na dvorci vůbec nebylo znát. Solidně hrající Američan ztratil za celý zápas na svém servisu pouhých 13 míčů. Naopak Wawrinka se herně trápil a nedokázal si pomoci ani svým, jinak fantastickým, jednoručným bekhendem.  „Bylo to dost těžké. Určitě jsem si ten zápas neužíval,“ prohlásil Švýcar na tiskové konferenci po zápase.

„Když se podívám zpátky, teprve před pěti měsíci jsem byl na operaci. Abych byl upřímný, bylo to mnohem lepší než jsme s mým týmem čekali,“ přiznal Wawrinka. Koleno však stále není stoprocentní a na Švýcarově výkonu to bylo znát. „Je těžké prohrát takovým způsobem, i když hrál soupeř dobře,“ připustil.

V úvodní sadě vzal Sandgren svému švýcarskému soupeři servis hned dvakrát a opanoval ji 6:2. Druhý set pak nabídl ještě hladší průběh. Američan nepustil Wawrinku k jedinému brejkbolu a set získal 6:1. Třetí sada byla sice výsledkově nejvyrovnanější, ale o jejím výsledku se rozhodlo hned na začátku. Švýcar si totiž v prvním gemu prohrál podání a na returnu se už k ničemu nedostal. Sandgren tak za stavu 5:4 celé utkání bez problémů dopodával.

Wawrinka tak v Austrálii určitě neobhájí loňské semifinále, ve kterém prohrál v pětisetové bitvě s Rogerem Federerem. Tím pádem přijde o 675 bodů a s velkou pravděpodobností tak po konci turnaje opustí elitní světovou desítku. Švýcar se tak vrací zpět do Evropy, kde ho čeká tvrdý trénink. „Potřebuju zlepšit hlavně kondici,“ uzavřel. Do turnajového kolotoče se plánuje vrátit v půlce února, kdy bude startovat na turnaji v Marseille.

Naopak Sandgren prožívá v Melbourne životní turnaj. Jeho cesta turnajovým pavoukem však zdaleka nemusí skončit ani ve třetím kole. V něm totiž Američan narazí na Němce Maximiliana Marterera, který je na tom ve světovém žebříčku pouze o 3 příčky lépe. Pro hráče ze samého chvostu elitní stovky to bude jistě nesmírně důležitý a také nervózní duel.