I přes bolest! Wawrinka potvrdil, že bude v Melbourne hrát

- Jan Vojkůvka

Trojnásobný grandslamový šampion a vítěz Australian Open z roku 2014, Stan Wawrinka, v sobotu potvrdil, že si letošní ročník grandslamu v Melbourne nenechá ujít. A to i přes přetrvávající bolest v koleni, která ho dál mírně limituje.

Dvaatřicetiletý Švýcar, který se tento týden odhlásil z exhibičního turnaje Tie Break Tens kvůli bolestem v rameni, dlouho a pečlivě zvažoval, jestli se v Melbourne představit a rozhodnutí si ponechal prakticky až do poslední chvíle. V sobotu však konečně řekl definitivní ano.

Wawrinka se naposledy na turnaji objevil v červenci minulého roku ve Wimbledonu a od té doby marodil s levým kolenem, s nímž musel v srpnu na operaci. Postupné zapojování do tréninku trvalo ale trochu déle, než sám čekal a kvůli nedostatečné připravenosti se odhlásil v prosinci z exhibice v Abú Zabí. Když už to vypadalo, že se konečně dostane na kurt, zradilo ho rameno a vynechal i exhibici Tie Break Tens tento týden.

Pokračující příprava Švýcarovi odhalila, že koleno je připraveno na zápasovou zátěž a to i přes určitou bolest, kterou neustále cítí. „Záleží hlavně na způsobu mého pohybu, co zrovna dělám. Ale to je normální,“ ujistil na tiskové konferenci.

„Už jen fakt, že jsem tady a budu hrát první zápas, je pro mě velké vítězství,“ řekl Wawrinka, kterého v prvním kole Australian Open čeká Ricardas Berankis. „Je to něco, o čem jsem od operace snil. Snil jsem, že budu sedět tady před vámi a řeknu: 'Okej, jdu odehrát první zápas'.“

Dlouhodobá švýcarská dvojka se i přes dlouhou absenci udržela v elitní světové desítce. Wawrinkovi patří deváté místo na žebříčku a stejnou pozici bude hájit i mezi nasazenými. Je si však stále vědom, že před ním je spousta práce.

„Pořád musím hodně pracovat na své fyzičce, abych se dostal na top úroveň. Potřebuji na to dostatek času,“ podotkl Wawrinka, který po operaci musel osm týdnů chodit o berlích. Po půl roce je ale zpátky v akci.