Nezapomeneme. Svět se rozloučil se zesnulou Janou Novotnou

- Filip Lefenda

Krátce po pondělním poledni proběhlo v brněnském krematoriu poslední rozloučení se zesnulou Janou Novotnou. Na pohřbu wimbledonské vítězky a trojnásobné olympijské medailistky, která v pouhých 49 letech podlehla minulou neděli rakovině, zavítalo na tři sta lidí. Poslední hold přišli tenistce vzdát nejen blízcí a kamarádi, ale i mnoho tenisových osobností.

Lidé se k pohřbu začali scházet krátce před dvanáctou hodinou. Mezi prvně příchozími byl i šéf tenisového svazu Ivo Kaderka. „Je to strašně smutné, všechny nás to moc mrzí. Byla noblesní člověk, na nemoc si nikdy nestěžovala. Bude mi po ní moc smutno,“ řekl reportérům Blesku.

V Brně nechyběla ani kamarádka a někdejší deblová parťačka Helena Suková. „Nejvíce budu vzpomínat na ty naše tituly, které jsme spolu vyhrály,“ vzpomněla si v ohlasech pro iDnes.cz na dvě společné stříbrné medaile ze čtyřhry na olympiádě v Soulu. S Novotnou se viděly naposledy na letošním Wimbledonu.

Na nezdolnou bojovnici si vzpomněla také Petra Kvitová. „Jana byla vždycky úžasná a usměvavá. Její bojovnost byla neuvěřitelná. Blahopřála mi u obou wimbledonských vítězství. U toho prvního dokonce plakala,“ nechala se před novináři slyšet hráčka, která rovněž ví, jak chutná triumf na travnatém grandslamu.

Někteří se do síně nevešli
Rodina, přátelé, kolegové. Lidé, kteří měli Novotnou rádi. Když o půl jedné obřad začal, smuteční síň byla zaplněna do posledního místečka – někteří hosté se do ní dokonce nevešli. Vzduchem se nesly tóny houslí a písně Celine Dion. Kyticí a věnců by se člověk nedopočítal. Obřad trval zhruba 45 minut.

Zúčastnil se ho mimo jiné i kamarád Novotné, další z wimbledonských vítězů – Jan Kodeš. „O tom, že je nemocná, se mluvilo, ale že je to až takhle vážné, jsem nevěděl,“ přiznal Blesku. „Musíme si ji především uchovat ve vzpomínkách jako hodnou, skromnou a kamarádskou bojovnici. Je to hrůza,“ hledal těžce slova.

Jana Novotná vyhrála během aktivní kariéry ve dvouhře 24 turnajů WTA, dalších 76 přidala ve čtyřhře. V singlu byla světovou dvojkou, v deblu dokonce jedničkou. Kariéru ukončila v roce 1999, o šest let později byla uvedena do Mezinárodní tenisové síně slávy.

Odpočívej v pokoji, Jano.