Zarmoucená vévodkyně z Kentu: Wimbledon bez Novotné už nikdy nebude stejný

- Jan Vojkůvka

Záběry, na kterých vévodkyně z Kentu objala Janu Novotnou a nechala ji vyplakat na svém rameni, obletěly v roce 1993 celý svět. Byl to vřelý projev účasti se smutnící tenistkou, která prohrála dramatické wimbledonské finále. O 24 let později zpráva o úmrtí bývalé české hráčky velmi zarmoutila i členku britské královské rodiny.

Čtyřiaosmdesátiletá Katharine Lucy Mary Worsleyová plačící Novotnou utěšovala, že jednou vysněný Wimbledon vyhraje. Sama tomu věřila a v roce 1998 se společně s českou tenistkou radovala ze splněné věštby i velkého přání sympatické hráčky, která tentokrát plakala štěstím.

„Wimbledon bez ní už nikdy nebude stejný,“ řekla vévodkyně z Kentu ve svém prohlášení, když se dozvěděla o smrti tenistky, která jí tolik přirostla k srdci.

Novotná, která dobyla posvátnou wimbledonskou trávu až na třetí pokus po dvou finálových porážkách v letech 1993 a 1997, zanechala v mysli členky královské rodiny nesmazatelnou stopu. I proto vévodkyně po vítězství Novotné v roce 1998 radostně zatleskala a při předávání trofeje pronesla: „Jsem na tebe tak hrdá!“

„Byla to statečná a ušlechtilá milá dáma s úžasným smyslem pro humor,“ uvedla vévodkyně. „Jsem velice zarmoucená zprávou o její smrti a všechny mé myšlenky jsou s její rodinou.“