Změna tenisových pravidel? Milánský experiment může být do 10 let realitou, říká Kermode

- Jan Vojkůvka

Milánský Turnaj mistrů vycházejících hvězd naznačil, jak by mohla vypadat budoucnost tenisu. Alespoň to si myslí šéf mužské ATP Chris Kermode, který věří, že Next Gen ATP Finals má svou budoucnost nejen jako osamocený experimentální turnaj.

Dva roky o podobné události snil a letos v listopadu se konečně stala skutečností. A i přes vlažnější přijetí ze strany veřejnosti i samotných tenistů, má Kermode z nového projektu radost.

Sety do čtyř vyhraných gemů, živé jestřábí oko, náhlá smrt při shodě, servis s povolenou tečí sítě... To jsou jen některé z novinek, které se v Miláně testovaly, a jež by se brzy mohly stát součástí profesionálního tenisu. Především systém bodování v gemech, který vznikl před několika staletími, by prožil skutečnou revoluci.

„Málokdy jsem z něčeho tak nadšený jako z toho, co jsem viděl v Miláně,“ uvedl dvaapadesátiletý Kermode. „Dokonce za mnou přišel jeden z ředitelů turnaje ATP World Tour 250 a byl velmi skeptický ohledně formátu. Pak ale řekl, že si myslel o spoustě nápadů, že jsou šílené, ale hodně se mu zalíbila rozdílná úroveň intenzity zápasů.“

„Řekl mi také, že by se tyto pravidla mohla zavést na turnajích ATP 250,“ pokračoval Kermode. „Jeho pohled je takový, že pokud to funguje, ať se to zavede. Pokud ne, tak ne.“

Ne každý se však o novinkách vyjádřil pozitivně. Podle ruského tenisty a účastníka NextGen Andreje Rubljova je systém počítání nespravedlivý. Nic by neměnily na současném tenisu ani superhvězdy Roger Federer a Rafael Nadal. Chris Kermode však nový projekt hájí.

„Jsou to velké změny,“ podotkl. „Zápasy na tří vítězné sety, do čtyř gemů. Může se to zavést do pěti let? To si nemyslím, není šance. Ale může se to zavést během deseti let? Ano, myslím, že může,“ dodal.