Hvězdné spojení opět přerušeno. Murray ukončil spolupráci s Lendlem

- Jan Vojkůvka

Druhá trenérská štace Ivana Lendla u britského tenisty Andyho Murrayho skončila. Stejně jako při té první v letech 2012 až 2014 se spojení legendy bílého sportu a rodáka ze Skotska více než vyplatila. Murray se pod Lendlovým vedením dočkal dalších velkých úspěchů včetně získání postu světové jedničky.

Ke konci spolupráce mezi Lendlem a Murraym došlo po vzájemné dohodě obou stran. „Jsem Ivanovi vděčný za jeho pomoc a vedení po celá ta léta,“ cituje Murrayho web BBC. „Měli jsme spolu velký úspěch a jako tým se toho hodně naučili. Teď se chci se svým týmem zaměřit na přípravu pro návrat v Austrálii,“ dodal.

K prvnímu rozchodu hráče a trenéra došlo v roce 2014 po dvou úspěšných letech, během nichž Murray získal první grandslamové tituly na US Open a ve Wimbledonu a vybojoval zlatou olympijskou medaili v Londýně.

Poté, co ho trénovala Amelie Mauresmová a vrátil se do jeho týmu v červnu 2016 Lendl, se britský tenista dočkal druhého triumfu ve Wimbledonu, získal druhé olympijské zlato, vybojoval osm titulů a stal se světovou jedničkou.

„Chtěl bych Andymu popřát, ať se mu daří. Prožili jsme spolu spoustu legrace a skvělé úspěchy,“ vyjádřil se sedmapadesátiletý Lendl.

Murray, který se naposledy na okruhu ATP představil během Wimbledonu, pomalu finišuje svou rehabilitaci po zranění kyčle. V listopadu absolvoval exhibiční utkání s Rogerem Federerem, které naznačilo, že jeho léčba jde dobře a návratu do kolotoče turnajů nic nebrání. Svůj comeback by Murray rád uskutečnil na začátku ledna v Brisbane.