Triumf po 23 letech, aneb jak Kvitová v roce 2011 dotáhla Česko k vítězství ve Fed Cupu

- Petr Sumbal

Rok 2011, rok Petry Kvitové. Stala se tehdy vítězkou Wimbledonu, ovládla i Turnaj mistryň, rok zakončila jako světová dvojka a ještě k tomu se fenomenální bilancí šest vítězství v šesti singlech podílela na tažení za premiérovým Fed Cupem pro samostatnou Českou republiku. A prvním po 23 letech, kdy naposledy získalo Pohár federace Československo.

Článek připomíná jeden z pěti triumfů českého fedcupového výběru. Soutěžte s Tenisovým světem a buďte na startu Fed Cupu 2018 i vy! Více ZDE

1. kolo: Slovensko - Česko 2:3
Triumf české družiny kolem nehrajícího kapitána Petra Pály se začal rodit u našich východních sousedů. A Češky přejely své soupeřky doslova jako parní válec. Jasno bylo už po třech zápasech, když rozhodující bod získala Petra Kvitová, která navázala své na sobotní vítězství a rovněž výhru Šafářové. Slovenky pak sice výsledek korigovaly alespoň na 2:3, ale to už bylo o postupujících dávno jasno.

Co si o nečekaně snadné jízdě českého týmu myslela jeho jednička Petra Kvitová? „Abych pravdu řekla, vůbec jsme nepředpokládali, že vyhrajeme takhle hladce. Věděli jsme, že každý zápas bude těžký a padesát na padesát. Je jen dobře, že to takhle vyšlo.“

Rozhodující bod získala Kvitová v zápase proti slovenské jedničce Daniele Hantuchové, kterou porazila hladce 6:4 a 6:2. Hantuchová, která se teprve vracela po zranění, nemohla českou lvici v jejím tehdejším skvělém rozpoložení zastavit. „Petra hrála v brutální formě,“ uznala sílu své soupeřky sportovně.

Semifinále: Belgie - Česko 2:3
Také semifinálové kolo musely Češky absolvovat na půdě soupeřek. Tentokrát vyrazily do Belgie, která se spoléhala hlavně na Yaninu Wickmayerovou, jedinou hráčku v elitní stovce žebříčku. Největší hvězda Belgičanek Kim Clijstersová, dvojka světového žebříčku a šampionka Roland Garros, v belgické nominaci chyběla.

V Charleroi to bylo pořádné drama se sladkým koncem pro Češky. V sobotu nejprve Kvitová zdolala Flipkensovou, pak ovšem Wickmayerová porazila Barboru Strýcovou. V neděli souboj jedniček vyhrála ve třech setech Kvitová, ale Strýcová vítězný bod nezařídila.

To se jí povedlo až v rozhodující čtyřhře, do které navzdory předchozím dvěma nezdarům nastoupila po boku Ivety Benešové. Právě  Benešová šla za stavu 6:4 a 5:4 pro Češky na podání. Tedy stejná hráčka, která před dvěma lety podobnou situaci neustála, když nedopodávala do vítězství semifinálovou čtyřhru proti USA.

Tentokrát se však nic takového nestalo, Benešová se Strýcovou rozhodující třetí bod pro Česko získaly. „Přiznám se, že jsem tu prohru s USA hlavě měla, že mi to tam šrotovalo. Ale cítila jsem, že jsme lepší a vyšlo to,“ radovala se po zápase Benešová. Ta se před zápasem ukázala i jako slušná psycholožka, když dokázala probrat Barboru Strýcovou, zklamanou ze dvou předchozích porážek. „Ani nevím, co jsem jí přesně řekla, ale tyhle situace známe z turnajů, kdy jedna z nás prohraje dvouhru a jdeme na čtyřhru,“ vysvětlila Benešová.

V druhém semifinále Rusky smetly Itálii 5:0, takže bylo jasné, že půjdou Češky právě na ně.

Finále: Rusko - Česko 2:3
Pouť za trofejí zakončily české tenistky na horské ruské půdě. Na Olympijském stadionu v Moskvě čekala na Češky nevraživá atmosféra. Ty se však v ruském pekle neusmažily a po velkém dramatu si mohly sáhnout na pohár pro vítězky Fed Cupu. Klíčem byla opět vynikající Kvitová a závěrečná čtyřhra.

V sobotu nejprve Petra Kvitová hladce porazila Kirilenkovou, pak však podobným způsobem Kuzněcovová zdolala Šafářovou. Také neděle začala vítězstvím Kvitové, tentokrát už po dramatické třísetové bitvě s ruskou jedničkou Kuzněcovovou. Lucie Šafářová následně nestačila na Pavljučenkovovou, takže bylo jasné, že o vítězi Fed Cupu rozhodne až čtyřhra.

A ta ukončila české, potažmo československé, třiadvacetileté čekání na titul. Češky do zápasu vyrukovaly trochu překvapivě s Lucií Hradeckou a Květou Peschkeovou, Rusky se vytasily s Vesninovou a Kirilenkovou, která nahradila původně nominovanou Pavljučenkovovou. Vítězka Roland Garros a Wimbledonu Peschkeová v úvodu nepůsobila na kurtu úplně jistě a tahounkou českého páru byla Hradecká.

Postupně ale Peschkeová svou hru zpřesnila a Češky tak dokázaly otočit první sadu, ve které byly o brejk pozadu a vyhrály ji 6:4. Skvěle pak vstoupily do druhého setu, rychle si vypracovaly vedení 4:1 a to už si proklouznout mezi prsty nenechaly a vyhrály 6:2. Sladké vítězství bylo na světě!

Českou jízdu za titulem třemi výhrami na půdě soupeřek chválily tenisové legendy i prezident Klaus. Do roli hlavní hrdinky byla pasovaná Petra Kvitová, která nenašla v šesti zápasech přemožitelku. „Petra potvrdila, že je ve skvělé formě, je jedničkou týmu a odehrála to parádně,“ měla pro ni jen slova chvály Helena Suková, vítězka Fed Cupu z roku 1988.

Triumf Češek nenechal chladným ani tehdejšího prezidenta České republiky Václava Klause: „Pečlivě jsem sledoval všechna utkání a držel jsem vám palce. Jsem moc rád, že se opět po tolika letech můžeme radovat z vítězství v prestižní tenisové týmové soutěži. Jsme na vás moc pyšní,“ neskrýval své nadšení prezident.