Finále Fed Cupu: Američanky velkými favoritkami, Bělorusko bez Azarenkové

- Filip Lefenda

Už za devět dnů bude v hale Čižovka v Minsku rozehráno letošní finále Fed Cupu, do kterého se poprvé v historii probojoval domácí tým Běloruska a nejúspěšnější reprezentace v rámci ženské týmové soutěže – výběr Spojených států. V jakých sestavách se oba celky v běloruském hlavním městě ve dnech 11. a 12. listopadu představí?

Přemožitelky českého týmu si brousí zuby na osmnáctou trofej
Spojené státy vyhrály v letech 1963 až 2000 Fed Cup hned sedmnáctkrát a jsou v tomto ohledu nejúspěšnější zemí. Aktuálně sice americký tenis již sedmnáct let na týmovou trofej čeká, už příští týden si však bude moci parta okolo nehrající kapitánky Kathy Rinaldiové spravit chuť. Ta totiž poveze do Minsku velice silný výběr.

Jeho jedničkou bude semifinálová hrdinka CoCo Vandewegheová (12.), semifinalistka dvou letošních grandslamů či finalistka turnaje ve Stanfordu. Dvojkou pak bude v žebříčku jen o pozici horší Sloane Stephensová. Ta se letos vrátila na kurty po roční odmlce zaviněné zraněním, po semifinále v Torontu a Cincinnati se ovšem sympatická Američanka blýskla titulem z US Open! Obě hráčky jsou aktuálně účastnicemi závěrečného podniku Elite Trophy v čínském Ču-chaji.

V záloze budou mít semifinálové přemožitelky českého týmu ještě Shelby Rogersovou, 59. tenistku světového pořadí, a o jedenáct příček níže umístěnou Alison Riskeovou.

Bělorusko bez Azarenkové
Běloruskou nominaci provázely dlouhé týdny spekulace. Tým měla pro finále „posílit“ bývalá světová jednička Victoria Azarenková, ta se však na kurtech už téměř čtyři měsíce nepředstavila a scházet bude i v Minsku – alespoň tedy na hrací ploše. Reprezentaci země, která si finále akce zahraje vůbec poprvé, tak opět povedou hráčky, které společně úspěch vybojovaly.

Jedničkou je Aryna Sabalenková, která o sobě v posledních týdnech dává pořádně vědět i na turnajové úrovni. Devatenáctiletá tenistka došla nejprve do semifinále turnaje v Taškentu, v půlce října si pak v Tchien-ťinu zahrála dokonce o titul. Rozjetou Bělorusku zastavila až ve finále Maria Šarapovová. Díky těmto výsledkům se Sabalenková prodrala v žebříčku do první stovky (78.) a bude tak letos poprvé týmovou jedničkou.

Dvojkou bude Aljaksandra Sasnovičová, 87. tenistka pořadí WTA. Její výsledky byly v poslední době slabší, většinou vypadávala na turnajích WTA již v kvalifikacích. Přesto to byla právě ona, kdo v semifinále se Švýcarskem urval důležité dva body. Pokud navíc letos umí Sasnovičová někde hrát, pak jsou to haly. Z patnácti zápasů v nich nastřádala hned jedenáct výher.

V případě potřeby bude moci kapitán Eduard Dubrou použít i Věru Lapkovou, 130. hráčku světa. V deblu by se mohla představit Lidzija Marozavová, 69. žena pořadí čtyřhry.

Posledně se zrodil debakl
Dosud jediné měření sil obou zemí v rámci Fed Cupu ovládly Spojené státy. V hale ve Worcesteru tehdy vyhrály jasně 5:0 na zápasy.

Cesty do finále

Bělorusko
1. kolo: Bělorusko – Nizozemsko 4:1
(Sasnovičová – Krajiceková 2:1, Sabalenková – Bertensová 1:2, Sasnovičová – Bertensová 2:0, Sabalenková – Krajiceková 2:0, Govorcovová/Lapková – Burgerová/Rusová 2:0)

Semifinále: Bělorusko – Švýcarsko 3:2
(Sasnovičová – Golubicová 2:1, Sabalenková – Bacsinszká 0:2, Sasnovičová – Bacsinszká 2:0, Sabalenková – Golubicová 2:1, Govorcovová/Lapková – Bencicová/Hingisová 0:2)

Spojené státy americké
1. kolo: USA – Německo 4:0
(Riskeová – Petkovicová 2:0, Vandewegheová – Görgesová skreč Gör., Vandewegheová – Petkovicová 2:1, Matteková-Sandsová/Rogersová – Siegemundová/Witthöftová skreč S/W)

Semifinále: USA – Česká republika 3:2
(Vandewegheová – Vondroušová 2:0, Rogersová –Siniaková 0:2, Vandewegheová – Siniaková 2:0, Davisová – Vondroušová 0:2, Matteková-Sandsová/Vandewegheová – Kr. Plíšková/Siniaková 2:0)