Laver Cup přinesl hráčům spoustu zábavy, ale i peněz. Pro vítěze bylo připraveno štědré prize money

- Jan Vojkůvka

Na dvorec nastupují Roger Federer s Rafaelem Nadalem. Pražská O2 arena se stala svědkem dosud neviděné, a možná v budoucnu už nikdy znovu neuskutečněné, chvíle. I takový byl Laver Cup. Spousta kvalitního tenisu, velkých zvratů, ale především zábavy pro hráče i publikum. Vznikající soutěž si hned prvním ročníkem začala budovat velkou prestiž a s ní jsou spojeny i velké peníze, o které se hrálo.

Mnozí říkali, že se jedná o pouhou exhibici. Jak se mýlili, potvrdily především výkony všech tenistů, kteří se během lavercupového víkendu bitev na černém dvorci zúčastnili. Hráli o vítězství, o pohár, ale také štědré prize money, které bylo dlouho zahaleno tajemstvím.

Pro vítězný tým byla připravena velkorysá odměna. Každý člen z týmu Evropy, který zvítězil 15:9 nad týmem Světa, obdržel 250 000 amerických dolarů. Poražený tým pak žádnou finanční odměnu za Laver Cup neobdržel, tedy kromě svého nezveřejněného, ale pravděpodobně rovněž štědrého startovného.

Deník Forbes před začátkem Laver Cupu přinesl informaci o tom, že ti nejvýše postavení hráči na žebříčku a největší hvězdy si mohli přijít na více než milion dolarů za svou účast.

„Můžu říct jen to, že ve světě tenisu se pohybuju 25 let a hodnota hráčů je neudržitelná,“ uvedl k finanční stránce Laver Cupu Miroslav Černošek, majitel České sportovní, který už dříve řekl, že hodnota jednoho hráče přesahuje i milion eur. „Na klasické vystoupení takových hráčů tato země a Praha prostě nemá. Z toho pohledu můžeme být rádi, že jsme tu měli Laver Cup.“