15 let bez přestávky. Kluky neopustíme ani teď, vzkazuje český fanklub

- Jakub Slunečko

Český fanklub vozí kousek rodné země našim tenistům i tenistkám už dlouhé roky. Dušan Běhal je jedním z nejvěrnějších – za patnáct let nevynechal jediný daviscupový nebo fedcupový zápas. „Je to oběť, ale za ty zážitky to stojí,“ říká během baráže Davis Cupu v Haagu vykřičeným hlasem. Zároveň vzkazuje, že český fanklub neopustí tým ani po sestupu do první divize.

Ať už hrají Češi o titul nebo o záchranu, na tribuně budou vlát české vlajky. Fanoušci si berou dovolenou, na chvíli opouští rodiny a automaticky vyráží, kamkoliv je los Davis Cupu nebo Fed Cupu zavede. Indie, Rumunsko nebo teď třeba Holandsko – jsou všude.

V ochozech pak vytahují vlajky, trubky, bubny a napínají hlasivky, jen aby se „jejich“ klukům a holkám dařilo. „Náš fanklub dělá, co může. Proto všichni mají podobně vykřičený hlas jako já,“ směje se místopředseda českého fanklubu Dušan Běhal v útrobách stadionu v nizozemském Haagu.

Tenisový nadšenec z Prostějova neopouští oblíbený sport ani doma – vlastní šest kurtů, které pronajímá, a k tomu organizuje amatérskou tenisovou školu.

S daviscupovým týmem oslavil dva tituly v letech 2012 a 2013, teď jeho i české tenisty čekají krušnější chvíle v první divizi, odkud chce tým kapitána Navrátil postoupit zpátky mezi elitu. „Určitě budeme pokračovat ve výjezdech a kluky podporovat dál! Fandíme za každé situace. Kluci jsou naši a my jsme s nimi,“ přesvědčuje Běhal.

A kdo ví, možná že si čeští fanoušci po sestupu paradoxně užijí nové zážitky. Češi totiž můžou příští rok v první divzi narazit třeba na exotickou Jihoafrickou republiku. Právě nové země jsou další velkou motivací vyrážet za českými tenisty do dalekých končin.

„Je to jinak velká oběť, musíme si brát dovolenou, odcházet od rodin, ale baví nás to,“ vypráví Běhal, který za patnáct let fandění nevynechal jediný český zápas.

Kromě tenisových zážitků se český fanklub dočkal třeba i pěkného poděkování od daviscupového dříče Radka Štěpánka. „Jednou nás Radek pozval v Praze na hostinu. Tam nás sám osobně obsluhoval a věnoval nám trika a poděkoval za to, že jsme mu jezdili fandit. A jezdit snad ještě budeme!“ dodává Běhal na konec.


Galerie