Nádherná O2 aréna se ukázala světu. Lákadlem je nejčernější kurt na světě

- Jakub Slunečko

Pořadatelé Laver Cupu dali poprvé nahlédnout do unikátně vyparáděné O2 arény. Tenisové hvězdy budou od pátku bojovat na netradičním černém kurtu a sledovat je u toho bude přímo v hale až 17 tisíc diváků. „Výsledek je výjimečný. O2 aréna nikdy nebyla postavená tak jako teď,“ říká šéf haly Robert Schäffer.

Slavnostní háv Laver Cupu nejspíš překoná i daviscupová nebo fedcupová finále, která se v O2 aréně hrála. Tribuny jsou postaveny v novém formátu, okolo kurtu poběží zajímavé projekce a v hale se budou zobrazovat speciální světelné efekty, které se ještě v úterý poctivě testovaly.

Hlavním lákadlem je ale netradiční barva povrchu, na kterém budou Federer a spol. hrát. „Chtěli jsme vytvořit nejčernější kurt, co kdy byl postaven. Udělali jsme speciální nátěr, který jsme testovali třikrát,“ říká Steve Zacks, generální ředitel Laver Cupu.

Středně rychlý povrch by neměl nikoho znevýhodňovat. Testovali ho sami tenisté, své estetické připomínky pak měli zase zástupci televizí, kteří budou Laver Cup přenášet do celého světa. Naživo i na obrazovce by měl ale černý kurt vypadat skvěle.

„Výjimečné jsou také mobilní tribuny, na tenis jsme ještě nikdy takové neměli. Jejich výhodou je, že diváci nemusí dvacet metrů od základní čáry,“ popisuje dál nové prvky ředitel O2 arény Schäffer. Stejně blízko to mají diváci i k hráčům – přímo do tribun jsou u kurtu vloženy boxy obou týmů.

Právě tam budou taky nejspíš během zápasů směřovat kamery televizí, aby zaznamenaly unikátní týmové emoce. V boxech by totiž měli sedět všichni zúčastnění tenisté a podporovat spoluhráče.

Poprvé už v pátek, kdy Laver Cup vypukne. Soupeři do úvodních zápasů budou známi ve čtvrtek po poledni.

Pro ty, kteří nesehnali na Laver Cup vstupenky, je před O2 arénou připravena fanzóna. V ní se dají přes sklo sledovat tréninky všech tenisových hvězd na přilehlém tréninkovém kurtu. Dále se tady budou promítat zápasy z haly a fanoušci budou mít možnost se vyfotit s trofejí Laver Cupu. Fanzóna otevírá ve čtvrtek v 9:00.

Praha se zdá být v nejlepší formě na tuhle velkou tenisovou párty.

 


Galerie