Koho nasadit do zápasů? Laver Cup chystá nominační loterii

- Jan Vojkůvka

Pozice kapitánů a jejich asistentů nebude během blížícího se Laver Cupu pouze symbolická. Historicky první ročník nové tenisové soutěže největší světových hvězd naopak klade důraz na důležitost těchto postů a to i svým zajímavým formátem. Prakticky do poslední chvíle nebude jasné, kdo proti komu nastoupí, a rozhodnutí kapitánu bude hrát velkou roli. Špatný tah totiž může znamenat citelnou ztrátu bodů.

Kapitáni týmů Evropy a Světa budou mít příští čtvrtek plnou hlavu otazníků. Čeká je první nominační volba před pátečním vypuknutím Laver Cupu. Koho nasadit do úvodní dvouhry? Koho do té druhé? A koho pošetřit až na sobotu? Kdy se na kurt postaví Roger Federer, Rafael Nadal, John Isner či Juan Martin Del Potro?

Program Laver Cupu, který bude rozdělen do tří dnů se třemi singly a jedním deblem, v sobě skrývá mnohá úskalí pro oba lídry svých výběrů. Každý tenista totiž bude muset odehrát jednu dvouhru, maximálně však dva individuální zápasy. Do čtyřhry pak musí být nasazeni alespoň čtyři ze šesti hráčů obou týmů. Pro Björna Borga a Johna McEnroea tak nastanou horké chvilky, během kterých se budou muset rozhodovat, jakou taktiku zvolit.

Právě taktika totiž bude hrát ohromnou roli. Nejde totiž jen o omezení a povinnosti, které musí při nominacích splnit. V pátek se budou zápasy hrát o jeden bod, v sobotu o dva a v neděli dokonce o tři body. Důležité tak bude nasazování tenistů i z tohoto hlediska. Kdo chce celý Laver Cup vyhrát, bude pro něj mnohem důležitější mít hlavní opory na dvorci v neděli.

Ani to ovšem nemusí být rozhodující. Organizátoři Laver cupu si totiž pro kapitány připravili i další překážku, kterou bude nejistota, proti komu vlastně zvolený hráč nastoupí. Oba kapitáni si ve čtvrtek během první nominace na páteční zápasy vymění karty se jmény hráčů, aniž by věděli, koho druhá strana navrhuje.

Prakticky až do posledních chvil nebude zcela jasné, jaké zápasy se v který den uskuteční. I v tom se ukrývá pikantnost Laver Cupu, který se bude v pražské O2 aréně konat už od pátku 22. září.

K dispozici jsou navíc stále volné vstupenky na všech pět herních bloků. Zakoupit je můžete přes oficiální stránky Laver Cupu či přes web Ticketportálu.