Rozhodčí byl proti! Trošku je dotlačili k výhře, říká Jebavý po střetu s Bryanovými

- Jakub Slunečko, Jan Havlovic

Odehrál svůj životní zápas a byl blízko velké výhře. Roman Jebavý společně s Jiřím Veselým sahali po cenném skalpu bratří Bryanových, nejúspěšnějšího deblového páru tenisové historie. Nakonec to těsně nevyšlo, avšak český pár si opět potvrdil, že lze hrát opravdu s každým! „Náš výkon byl super. Jen je rozhodčí trošku dotlačili k vítězství,“ připomněl Jebavý sporné momenty ze třetího setu.

Nechybělo málo a Roman Jebavý by k zápasu proti nejúspěšnějšímu páru tenisové historie ani nenastoupil. Na letišti v Miláně mu totiž byl zamítnut odlet do New Yorku kvůli sedm let staré návštěvě Íránu, kde český deblista hrál turnaj futures. Vše se v dobré otočilo a Jebavý byl ve Flushing Meadows ve čtvrtek večer připraven!

Bratřím Bryanovým dokázali Jebavý s Veselým vzít set. V rozhodující sadě však byly dva sporné momenty, které zřejmě ovlivnily výsledek zápasu. O co šlo? Nejen o tom hovoří Roman Jebavý v rozhovoru pro Tenisový svět.

Kde hledat klíčové momenty takto významného zápasu?
Řekl bych, že rozhodovaly sporné momenty. Za stavu 3:3, 15:15 dali Američané jasnou dvojchybu, avšak rozhodčí to bohužel nepískl. Tento moment nás s Jirkou trochu rozhodil. Důležitý byl také gem za stavu 3:4, kdy mi při brejkbolu soupeře rozhodčí odpískal "foot fault".

Jak jste situaci v sedmé hře, při které vám rozhodčí odpískal "foot fault", viděl?
Nevím, jestli to rozhodnutí bylo správné. To nedokážu posoudit. Myslím si ale, že písknout tohle na rozhodující míček v takto důležitém momentě je nefér. Rozhodčí je trošku dotlačili k vítězství.

Byla na kurtu nějaká stopa, ze které by bylo patrné, že Američané dali dvojchybu?
Ano, byla tam stopa. Bavili jsme se s nima i teď v šatně po zápase a Bob, nebo Bryan říkal, že z toho má blbý pocit, že to byla opravdu dvojchyba. 

Jak jste i přes tyto nepříjemnosti viděl váš výkon? Bratrům Bryanům jste dokázali vzít set.
Náš výkon byl super. Ve druhém setu jsme se výborně vrátili do zápasu a mohli jsme jej vyhrát i rychleji. Myslím si, že jsme ve třetím setu byli lepší. Hráli jsme však proti asi nejlepšímu deblovému páru historie, takže v závěru rozhodovaly i zkušenosti. 

Jaké byly reakce, když jste se dozvěděli los?
Reakce byly nepříjemné. Já měl navíc problémy s vízy, takže jsem dorazil až ve středu večer. Měl jsem letět už v neděli, nicméně ESTU mi v Miláně zamítli, takže jsem letěl zpět do Prahy. Bylo to z toho důvodu, že jsem byl před sedmi lety na futuru v Íránu. V mém pasu našli dané razítko, a tak jsem musel letět zpět do Čech. Už to vypadalo, že zápas ani nestihnu. V úterý odpoledne jsem dostal víza a hned ve středu jsem letěl prvním letem do New Yorku.

Jak byla ta jednání složitá?
Opravdu to vypadalo, že ten zápas nestihnu. V pondělí jsem přišel na ambasádu a oni mi řekli, že vyřízení dané věci trvá dva až tři týdny. Volal jsem i panu Kaderkovi na svaz a řešil jsem to. V úterý dopoledne jsem měl pohovor a poté jsem dostal tentýž den víza.

Zmínil jsem pohovor na ambasádě. Jak to probíhalo?
Vyptávali se, co jsem dělal v Íránu. Donesl jsem tam papíry o tom, že mám hrát na US Open a následně mi po třech minutách dali víza na příštích deset let. Nevím, nerozumím tomu, proč s tím byly takové problémy.

Původně jste chtěl tedy dorazit do New Yorku už v neděli?
Ano. V sobotu jsme ještě hráli finále debla na turnaji v Itálii. V neděli jsem vzal přímý let Milán-New York, nicméně na letišti mi odlet nebyl umožněn.

Jak jste reagoval? Člověk má hrát proti nejlepšímu páru tenisové historie a zastaví ho taková nepříjemnost.
Byl to šok. Snažil jsem se to co nejrychleji vyřešit. Zároveň jsem se potřeboval udržet ve formě, a tak jsem si každý den šel zahrát na hodinu a půl na Štvanici na tvrdý povrch. Nevěděl jsem, co se bude dít. Po příletu jsem byl unavený z cesty a z časového posunu. Naštěstí jsem zápas stihl, odehrál a ještě jsme mohli vyhrát, takže o to víc ta porážka mrzí.

Lze brát váš dnešní výkon jako příslib do dalších turnajů?
Určitě. Už jsme s Jirkou hráli proti několika výborným párům. Na French Open jsme porazili Klaasena s Ramem, kteří byli v minulém roce ve finále Turnaje mistrů. I na Wimbledonu jsme měli smůlu na los, kde jsme hned na začátku chytli pár Murray/Soares. Poté jsme hráli také proti Dodigovi, Zimonjičovi nebo Matkowskému, což jsou všechno výborní deblisté a proti všem jsme hráli vyrovnaná utkání. Zatím mi chybí větší zkušenosti. Až je posbírám, tak je třeba budu porážet.

S letošním rokem jsem určitě spokojený. Poznávám nové turnaje, nové hráče a mám z toho dobrý pocit, že mohu hrát s každým. Mám na to, nicméně stále mi chybí malý kousíček, který snad přijde s přibývajícími zápasy.

Říkal jste, že poznáváte nové turnaje. Jaký zážitek z letošní sezóny byl nejsilnější?
Celkově jsem si užil všechny grandslamy. Na French Open jsme vyhráli dva zápasy, což byl skvělý začátek. Nejsilnějším zážitkem je tedy asi teď ta věc s těmi vízy. I když jsem povaha člověka, kterého nic nerozhodí, tak z tohohle jsem byl opravdu špatný. Nakonec to ale dobře dopadlo.

Hlavním cílem pro nadcházející sezónu jsou tedy účasti na grandslamech?
Určitě, souvisí to také s žebříčkovým postavením. Na French Open jsme se dostali opravdu těsně, ale na Wimbledon a US Open jsme dopředu věděli, že se dostaneme. Osobně to hodnotím, že jsem se v letošní sezóně zlepšil. Doufám, že v tom budu pokračovat a budu hrát grandslamy a velké turnaje i nadále. 

Jaké máte plány na další měsíce? S jakými partnery budete hrát?
To ještě úplně nevím. Domlouvali jsme se s Jirkou, že se spolu někde zahrajeme, nicméně u něj je hlavní prioritou singl. Už jsem se domlouval také s Matwe Middelkoopem, se kterým jsem nastupoval v Gstaadu a budeme spolu hrát v Petrohradu. Mám v plánu poté odletět také do Asie, kde se pokusím hrát velké turnaje, pokud se tam dostanu.