Druhou šanci nezužitkoval. Newyorské podmínky mi nesedí, míní Slovák Lacko a vyhlíží Davis Cup

- Filip Lefenda, Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Devětadvacetiletý Lukáš Lacko dostal na letošním US Open druhou šanci. Slovák, který nezvládl finálový zápas kvalifikace, se díky odhlášení Brita Murrayho dostal do hlavní soutěže, v té však poosmé v kariéře vypadl ve Flushing Meadows v prvním kole. Jak sám říká, na závěrečném grandslamu sezóny doplácí jednak na podmínky, které mu třeba oproti australským vůbec nesedí, ale i na krutá rozlosování. Nyní už se chce Lacko soustředit především na Davisův pohár.

Jak hodnotíte utkání prvního kola, v němž jste prohrál s Francouzem Pairem?
Po prohře hráč nemůže být spokojený. Paire hrál v podstatě to, co jsem očekával. Myslel jsem si, že to bude vypadat tak, jako tomu bylo ve třetím setu. První dvě sady zahrál výborně. Předvedl kvalitní tenis, dobře servíroval a hrál dobře od základní čáry. Při riskantní hře, kterou předváděl, měl vysoké procento úspěšných úderů.

Ve třetím setu to vypadalo, že jste se zvedl, soupeř se ale následně dotáhl. Čím to bylo způsobeno?
Je to velmi nevyzpytatelný hráč. Hraje se s ním těžko z toho hlediska, že člověk neví, co od něj může očekávat. Někdy daruje lehký brejk, jindy zase neskutečnými míči hráče sám brejkne. Ten třetí set byl přesně o tomhle. Zahrál jeden špatný gem, kde jsem ho brejknul, a pak jsem si držel do stavu 4:3 servis. Poté mě dobrým gemem brejknul zpátky. V tiebreaku začal dobře, potom jsem sice otáčel, ale ke konci Paire dobře zaservíroval. První dva sety hrál nad své poměry, celý zápas jsem očekával spíše v takovém duchu, v jakém se hrálo třetí dějství.

Jak celkově vnímáte vaše vystoupení na US Open? Kvalifikační finále vám nevyšlo, přesto jste hrál jako lucky loser hlavní soutěž...
US Open není mým oblíbeným turnajem, nikdy jsem na něm nehrál nějaký dobrý tenis. Je to specifické – počasím, míči, povrchem. Mix podmínek, které mi osobně až tak nevyhovují.

Až do finále kvalifikace jsem předváděl dobrý tenis, i finále jsem měl v podstatě vyhrané. Nezvládl jsem ale koncovky setů. Od prvního kola jsem si možná sliboval více, na druhé straně ale musím vyzdvihnout soupeře, odehrál jsem velmi dobrý zápas. Občas mu nějaké utkání nevyjde, dokáže ale zdolat i velmi dobré hráče.

Kdybych vyhrál nějaké zápasy v hlavní soutěži, byl bych určitě spokojenější. Nyní se budu soustředit na Davis Cup, pokud tedy budu nominován, nebo na další turnaje na tvrdých površích, které by mému stylu měly sedět více.

V prvním kole US Open jste neuspěl již poosmé. Nesčítají se už tyto newyorské neúspěchy i ve vaší hlavě?
Určitě ne. Vždy to záleží na hráči, proti kterému hraji. Měl jsem zde často těžký los, třikrát jsem však byl blízko postupu. Není to na takové úrovni, abych si z toho dělal těžkou hlavu. Hráč má oblíbené i neoblíbené turnaje a pro mě New York nikdy nebyl extra oblíbený.

Je to i samotným městem?
Je to trochu chaotický turnaj. Bydlí se na Manhattanu, dopravní přesuny jsou dlouhé – hodina tam a hodina zpátky. Spíše mi však nevyhovují tenisové podmínky. Když to porovnám s Austrálií, kde se mi hraje tradičně dobře, tak je to něco úplně jiného.

Jak to aktuálně vypadá se situací ohledně Davisova poháru?
Čekám na rozhodnutí kapitána Miloslava Mečíře, bavil jsem se s ním před odjezdem sem. Přislíbil jsem mu, že když mě bude chtít nominovat, budu mu k dispozici. Je to teď ta nejbližší věc, která mě čeká.

Když pomineme US Open, jak jste zatím spokojen s probíhající sezónou?
Na jedné straně je pravdou, že jsem tento rok nehrál příliš turnajů – US Open byl teprve osmnáctý v sezóně. Více se soustředím na dobrou přípravu na turnaj než na nějaké dlouhé šňůry a to, abych hrál více podniků za sebou. Na druhé straně to přineslo ovoce v podobě toho, že jsem v prvním kole vypadl asi jen dvakrát, na ostatních turnajích jsem minimálně přes první kolo dokázal projít. Chtělo by to přidat více větších výsledků, potřebuji to na turnajích dotáhnout dále než jen do čtvrtfinále nebo třetího kola. Rád bych v závěrečných fázích uhrával lepší výsledky.

Jaké jsou kromě Davis Cupu vaše další turnajové plány pro zbytek sezóny?
Do konce sezóny je daleko – ještě tři měsíce. Určitě mě tedy čeká ještě spousta turnajů. Podle daviscupové nominace se uvidí, jak se vyvine situace a jaké turnaje si poté zvolím.