VIDEO: Dám vám šanci a nebudu hrát. McEnroe a Federer ladili vzájemnou rivalitu

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Už za měsíc vypukne v Praze nejvýznamnější tenisová akce, kterou naše hlavní město zažilo. Uprostřed Manhattanu se proto před US Open za potlesku přítomných promítala známá panoramata Prahy, mezi kterými se první ročník Laver Cupu odehraje. Propagovat akci přišel do centra New Yorku nejenom Rod Laver, Roger Federer nebo Tomáš Berdych, ale v dobrém rozmaru dorazil i jejich rival John McEnroe.

Kapitán týmu Světa a americká tenisová legenda se předvedla tradičně lehce extravagantně. Na pódium McEnroe místo vycházení schodů rovnou vyskočil, následně směrem k Federerovi se smíchem prohlásil: „Já nebudu hrát a dám vám tak alespoň nějakou šanci na vítězství.“

To by se ale rovnalo malému zázraku. V týmu Evropy totiž hraje Roger Federer, Rafael Nadal, Marin Čilič, Dominic Thiem nebo Tomáš Berdych. Ve středu navíc bylo oznámeno, že Evropu na doporučení kapitána Björna Borga posílí i supertalentovaný Alexander Zverev.

Posily mohl osobně v New Yorku ohlásit i McEnroe. Kromě fanoušky oblíbeného Juana Martína del Potra pronesl ještě jedno jméno zajímavé po všech stránkách. „Denis Shapo... Shapovalov,“ měl kapitán výběru Světa problémy s vyslovením jména osmnáctiletého kanadského mladíka.

Mezi tenisty naprosté špičky může Shapovalov jako 69. hráč světa působit nepatřičně, jenže zdání klame. Nadějný tenista má za sebou letos semifinále na silně obsazeném turnaji v Torontu a dokázal porazit i Rafaela Nadala. Proč by se mu to nemohlo povést znovu v Praze?

Shapovalov hned na pódiu potvrdil, že nebude při Laver Cupu jenom vyjukaný mladík. Mezi tenisovými hvězdami a Rodem Laverem vtipkoval a bavil přítomné. „Je to navíc vynikající levák jako Rod Laver nebo já,“ představil kanadského tenistu McEnroe směrem k Rodu Laverovi, po němž je celá akce pojmenovaná.

O hlavní hvězdě ale nebyl ani ve středu v New Yorku pochyb – Roger Federer. Na švýcarského tenistu stáli frontu zaměstnanci mrakodrapu, kde se propagační akce Laver Cupu konala a další desítky lidí si Federera vyfotily přes sklo z ulice.

On se na oplátku usmíval na kamery a svojí typickou elegancí potěšil všechny přítomné. Není pochyb o tom, že Laver Cup nemohl dostat lepší hlavní tvář. Stejně jako není pochyb o tom, že Prahu čeká už brzy jeden extrémně výživný tenisový víkend. Začínáme v pátek 22. září.