Berdych slaví postup do semifinále Wimbledonu, Djokovič ve druhém setu vzdal! Teď se může těšit na Federera

- Radek Štohl

Tomáš Berdych se potřetí v kariéře probojoval do semifinále Wimbledonu! Český tenista ve čtvrtfinále získal úvodní set nad Novakem Djokovičem ve zkrácené hře, na začátku druhého setu dokonce protihráči vzal podání ve druhé hře. V následujícím gemu se ovšem srbský tenista rozhodl utkání skrečovat, Berdych se tak v boji o finále může těšit na Rogera Federera, ten ve třech setech porazil Milose Raonice.

Poosmadvacáté v kariéře se střetli Tomáš Berdych s Novakem Djokovičem. Český tenista svého soupeře dokázal porazit pouze před sedmi lety v semifinále Wimbledonu a před čtyřmi lety ve čtvrtfinále Masters v Římě. Ačkoliv srbského hráče trápily v osmifinálovém duelu zdravotní problémy s ramenem, i přesto vstupoval do středečního duelu v roli výrazného favorita.

Prvního servisu v zápase se zhostil čtvrtý hráč světového žebříčku, který si podání bez větších problémů udržel. Podobně byl na tom v další hře i jeho protivník. Tenisté si až do dvanácté hry nedokázali vybojovat jedinou shodu, což se stalo právě v posledním gemu před zkrácenou hrou. Berdych vedl 40:0, vedení však prohospodařil a následně musel být dvakrát velmi pozorný, aby nedovolil soupeři se dostat k brejkbolu. Tuto úlohu ovšem Čech zvládl na výbornou a mohl se tak soutředit na zkrácenou hru. V ní okamžitě dokázal vyhrát výměnu při podání Djokoviče a získat tím minibrejk, což se do konce tiebreaku opakovalo ještě dvakrát. Za stavu 6:1 patnáctý tenista žebříčku setbol ještě nevyužil, to se mu ovšem povedlo při nadcházející rozehře, ve které favorita prohazoval, tomu se však nepovedl forhendový volej kros za síť.

Na úvod nového setu si finalista Wimbledonu z roku 2010 poprvé v zápase udržel servis čistou hrou, po níž následoval vůbec první využitý brejkbol v utkání. Do třetího gemu vstoupil jednatřicetiletý hráč získaným fiftýnem, po kterém se jeho protihráč rozhodl utkání vzdát kvůli problémům s loktem.

„Zaslechl jsem něco z toho, co říkal po zápase," uvedl pro radiožurnál český tenista. „ Nelíbilo se mu, že neměl dostatek času mezi zápasy. Když jsme začali, tak bylo vidět, že není v pořádku, ale o to je to pak většinou složitější," dodal Berdych.

Tomáš Berdych se po postupu do letošního semifinále potřetí v kariéře představí mezi nejlepšími čtyřmi singlisty nejslavnějšího turnaje světa. O druhý postup do finále zabojuje s Rogerem Federerem, který si poradil ve třech setech s Milosem Raonicem.

UTKÁNÍ JSME SLEDOVALI ON-LINE:

KONEC UTKÁNÍ, SKREČ DJOKOVIČ: Tomáš Berdych - Novak Djokovič 7:6 (2), 2:0
Po druhém fiftýnu v gemu se Srb rozhodl utkání skrečovat, čímž poslal Berdycha do semifinále Wimbledonu!

BREJK! Tomáš Berdych - Novak Djokovič 7:6 (2), 2:0
Okamžitě na to následoval první brejk v zápase, který Čech využil po prvním brejkbolu!

Tomáš Berdych - Novak Djokovič 7:6 (2), 1:0
Poprvé v duelu se jeden z hráčů dokázal na svém podání vyšvihnout k bezchybnému výkonu, po kterém následovala čistá hra. Třikrát nedokázal sbrský tenista vrátit servis protihráče zpátky do kurtu, poslední fiftýn byl pro Tomáše vítězný!

SET! Tomáš Berdych - Novak Djokovič 7:6 (2)
Skvěle! Patnáctý tenista žebříčku získal na úvod zkrácené hry důležitý minibrejk, který následně vybojoval ještě dvakrát. Djokovič se nezmohl ani na jeden získaný míček při podání protihráče a tak tiebreak vyzněl jednoaznačně pro staršího borce!

Tomáš Berdych - Novak Djokovič 6:6
Tiebreak! Berdych vedl již 40:0, nakonec však byli k vidění vůbec první dvě shody v zápase, brejkbol a zároveň setbol po nich však ani jednou nepřišel. Tenisté si tak v úvodním setu udrželi pokaždé své servisy.

Tomáš Berdych - Novak Djokovič 5:6
Čtvrtý hráč světa má jistý minimálně tiebreak. V jedenáctém gemu vedl 30:0, protihráč dokázal srovnat na 30:30. Vypadalo to nadějně na brejkbol, forhend křížem ovšem skončil v síti. I další míček od Čech skončil jen v síti.

Tomáš Berdych - Novak Djokovič 5:5
Vypadalo to na první čistou hru utkání, výborný return pod nohy však tomu zamezil. Následně za stavu 40:15 se diváci dočkali nepovedeného returnu Djokoviče do sítě.

Tomáš Berdych - Novak Djokovič 4:5
Srb ztratil v této hře dva míčky. Za stavu 40:30 doufal, že rázný bekhendový return soupeře neskončí v kurtu, což se nakonec také přihodilo.

Tomáš Berdych - Novak Djokovič 4:4
Diváci ani v osmém gemu zápasu neviděli shodu, když český tenista ztratil v této hře dva míčky. Do mírných komplikací se dostal Berdych i kvůli dvojchybě za stavu 40:15, která byla vůbec první v zápase. Poté ale následoval přímý bod z podání.

Tomáš Berdych - Novak Djokovič 3:4
Třikrát v řadě nedokázal český hráč vrátit servis protihráče na druhou stranu kurtu, aby se pokračovalo ve výměně. Poté se sice blýskl povedeným prohozem, nevynucenou chybou do autu však ukončil sedmou hru.

Tomáš Berdych - Novak Djokovič 3:3
Srovnáno na 3:3. Berdychovi výrazně pomohl servis, jednou se objevil i před síti. Djokovič má doposud s jeho podáním často velké problémy.

Tomáš Berdych - Novak Djokovič 2:3
Také bývalá světová jednička si znovu bez problémů udržela vlastní servis, stejně jako předtím jeho soupeř i ona vyhrála podání s jedním ztraceným fiftýnem.

Tomáš Berdych - Novak Djokovič 2:2
Hráči si zatím bez větších potíží drží vlastní servisy, což se potvrdilo i ve čtvrté hře, kdy tenista na servisu ztratil jediný míček. Velkou roli hrálo v tomto gemu kvalitní podání Berdycha.

Tomáš Berdych - Novak Djokovič 1:2
Tomáš se sice dostal do nadějného vedení 30:15, soupeř však udžel chladnou hlavu a výbornou hrou nedal svému protihráči žádnou šanci.

Tomáš Berdych - Novak Djokovič 1:1
Rovněž druhý hráč ztratil při svém úvodním servisu dva fiftýny. Čech vedl nejprve 30:0, protihráč sice dokázal zdramatizovat, dvěma získanými fiftýny v řadě si ovšem níže postavený tenista na žebříčku podání udržel.

Tomáš Berdych - Novak Djokovič 0:1
Na podání začal jako první favorit duelu, který se rychle dostal do vedení 40:0. Berdych však zabojoval a získal dva fiftýny v řadě, nevynucenou chybou za základní lajnu se však připravil o možnost dramatického prvního gemu.