Haas vystavil stopku kamarádovi! Hrát proti Rogerovi je vždy speciální, řekl po zápase

- Jan Havlovic

Na jeho návrat se fanoušci dlouho těšili. Nakonec však mohli Federera sledovat pouze necelé dvě hodinky. Po senzační porážce od Tommyho Haase totiž švýcarský elegán na turnaji v německém Stuttgartu končí. „Těžko se mi hledají takhle bezprostředně po zápase slova,“ uvedl Haas po velmi cenném skalpu světové pětky.

V průběhu zápasu přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by měla přijít senzační výhra německého tenisty. Úvodní sada měla hladký průběh, vyhrál ji Federer za pouhých 23 minut. To ve druhém setu viděli fanoušci ve Stuttgartu pravou tenisovou bitvu! V dramatickém tiebreaku se Federer s Haasem přetahovali doslova o každý bod. Němec promarnil tři setboly, načež Švýcar neproměnil dokonce mečbol. Zkušený Haas využil hozené rukavice svého soupeře a svou čtvrtou šanci na ukončení druhé sady již zužitkoval.

Reklama na tenis pokračovala i v rozhodující sadě. Tenista původem z Hamburku sice vybojoval výhodu brejku, ale o své podání mohl záhy přijít. Federer však opět nedokázal udělat důležitý krok a při podání soupeře nevyužil hned čtyři brejkboly!

Tommy Haas poté již utkání dopodával a postaral se o velkou senzaci! „Hrát proti Rogerovi je vždy speciální, obzvlášť na trávě a hlavně tady v Německu. Je těžké hledat takhle bezprostředně po zápase slova,“ uvedl Haas, který se stal zároveň nejníže postaveným hráčem na žebříčku (302.), který od roku 1999 Federera dokázal porazit. Před osmnácti lety přemohl Švýcara na turnaji ve Washingtonu Němec Björn Phau, který byl tehdy na žebříčku až na 407. pozici.

„Bylo v tom hodně emocí, neboť není vůbec jednoduché hrát proti kamarádovi, který je vám hodně blízký,“ přiznal německý tenista, kterého pojí s Rogerem Federerem nadstandardně dobré vztahy.

Federer odehrál svůj první soutěžní duel po více než dvou měsících. „Bylo zde hodně faktorů, které tento zápas ovlivnily. Roger hrál první zápas po dlouhé době, což je vždy velmi těžké,“ myslí si bývalá světová dvojka. „Jsem opravdu šťastný, že jsem vyhrál, ale stále jsem z toho tak trochu v šoku,“ dodal Haas při pozápasovém rozhovoru přímo na centrálním dvorci.

Zkušený německý tenista obdržel od pořadatelů divokou kartu a na místním turnaji přidal již druhou výhru! „Přišel jsem předvést dobrý tenis své rodině, své dceři, fanouškům, a tak jsem moc rád, že se mi podařilo přidat ještě jednu výhru zde ve Stuttgartu,“ lebedil si Haas, kterého ve čtvrtfinále čeká souboj s krajanem Mischou Zverevem.