Ženy by měly hrát na tři vítězné sety, míní Wilander

- Radek Štohl

Mnoho let se diskutuje o skutečnosti, že muži to mají na grandslamových turnajích mnohem složitější, protože musí hrát zápasy na tři vítězné sety, zatímco ženy pouze na dva. Mats Wilander, bývalý první hráč světa, se v nedávném rozhovoru vyjádřil, že také v ženském tenise by se mělo přejít na systém tří vítězných setů. Jaké ho k tomu vedou důvody?

Zápasy na tři vítězné sety jsou praktikovány pouze na grandslamech v mužské kategorii. Utkání se čím dál více protahují a nebývá vyjímkou, když diváci na majorech vidí tříhodinové či čtyřhodinové bitvy. I z toho důvodu se začalo spekulovat, zda by nebylo lepší tenisová utkání zkrátit. Ukázka této verze byla vyzkoušena i na letošním Hopman Cupu, kde se například za stavu 3:3 hrál tie-break. 

Opačný názor má však Wilander. Ten by naopak rád viděl, kdyby ženy musely na turnajích velké čtyřky hrát stejný poměr setů jako muži. "Tenistky mají dostatek fyzických, taktických i mentálních sil na to, aby hrály zápasy na tři vítězné sety," uvedl Švéd pro tennisworldusa.org. "Tato utkání oddělují skvělé hráče od těch dobrých. Spíše se nabízí otázka: Zareagují na to televizní společnosti a diváci pozitivně?"

"Možná by se mezi fanoušky, sponzory a televizními diváky měl udělat průzkum, jestli by měli o tento formát na grandslamech zájem," uvedl tenista, který získal sedm majorů včetně tří z French Open.

Tato varianta však nevypadá příliš reálně. Spíše naopak. Jednak by utkání na tři vítězné sety by výrazně prodloužila již tak našlapaný program, jednak se začalo spekulovat o tom, že by se právě u žen zavedl super tie-break ve třetím setu, tak jako to můžeme vídat ve čtyřhrách.