Trápící se Wawrinka? S předloňským šampionem je na Roland Garros nutno počítat!

- Petr Šístek

Na třech letošních antukových turnajích Masters vyhrál pouhé dva zápasy. Na první pohled by se mohlo zdát, že Stan Wawrinka marně hledá formu z úvodu sezony, kdy si zahrál semifinále Australian Open a finále „pátého grandslamu“ v Indian Wells, avšak historie mluví ve prospěch současné světové trojky. Podaří se dvaatřicetiletému Švýcarovi v Paříži potvrdit, že je hráčem velkých turnajů?

Před třemi lety se stal první vlaštovkou. Narušil hegemonii „velké čtyřky“ Djokovič, Federer, Nadal, Murray a senzačně ovládl Australian Open. Že nešlo ze strany hráče, který se dlouhé roky pohyboval převážně v druhé desítce žebříčku, o náhodu, potvrdil Stan Wawrinka předloni na Roland Garros.

V okamžiku, kdy už téměř nikdo nepochyboval o tom, že se Novaku Djokovičovi podaří zkompletovat kariérní grandslam, dokázal ve finále udolat tehdejšího neohroženého vládce světového tenisu po setech 4:6, 6:4, 6:3, 6:4 a vybojoval svůj druhý grandslamový vavřín. Přitom jeho tehdejší výsledky na předchozích antukových turnajích byly velmi podobné těm letošním. Zahrál si sice semifinále Masters v Římě, avšak na předchozích podnicích v Madridu a Monte Carlu dokázal dohromady vyhrát pouze dva zápasy. A bezprostředně před Roland Garros padl na oblíbeném domácím turnaji v Ženevě s Federicem Delbonisem, tehdy až 74. hráčem světa.

Čas plynul dále a Stan Wawrinka se stále prezentoval značně nevyrovnanými výkony, ale i přesto se již dva roky stabilně drží v první pětce žebříčku ATP. A když loni disponoval tituly pouze z menších turnajů v Dubaji, Ženevě a Čennaji, opět dokázal přidat do své sbírky další nesmírně cenný triumf. Z pozice hráče širší špičky ovládl US Open a v počtu grandslamových titulů se vyrovnal Andymu Murraymu.

A právě vzhledem ke skutečnosti, že dvaatřicetiletý Švýcar vždy hrál svůj nejlepší tenis na těch největších turnajích, jej není důvod ani s ohledem na jeho nedávné nepříliš vydařené výsledky podceňovat. V Paříži od roku 2015 nechyběl v semifinále a možnost, že bude pod Eiffelovou věží hrát opět ve vynikající formě, připouští i jeho soupeři.

„Někteří špičkoví hráči dokáží hrát nejlepší tenis právě tehdy, když je to nejvíce potřeba. Nebyl bych překvapený, kdyby Wawrinka či Murray hráli v Paříži skvěle, protože se domnívám, že právě na to se soustředí,“ konstatoval kupříkladu Novak Djokovič. Stan Wawrinka nyní zápolí na posledním přípravném turnaji v Ženevě a zda se mu podaří slova svého předloňského finálového soupeře potvrdit, to se dozvíme během následujících tří týdnů.