Navézt antuku do haly? Fígl, který na Čechy v Davis Cupu už osm let neplatí

- Ivo Horký

Zaskočíme nebezpečné Čechy tím, že navezeme do haly antuku, která jim zrovna nevoní? Naivní představa... Přestože Nizozemci na zářijovou baráž Davis Cupu tenhle trik vyzkouší, výsledkem si rozhodně nemohou být jisti.

Pravda, s touto variantou nepočítali. „Že by Nizozemci zvolili antuku v hale? Nemyslím si. Bude po US Open a vezmou nás určitě na něco rychlého,“ měl po losu jasno nehrající kapitán Jaroslav Navrátil. Proto jej středeční informace z Nizozemska překvapila: hrát se bude ve Sportcampusu Zuiderpark v Haagu právě na antuce! „No, nečekali jsme to,“ povzdechl si.

Zlobí jej představa, jak budou jeho borci otrávení. Po americké sezóně na betonech a před turnaji v hale na rychlých kobercích budou muset týden klouzat na pomalé antuce, což je vyvede z rytmu. Zejména pro hvězdu Tomáše Berdycha, který avizoval návrat do týmu, to může být s ohledem na jeho individuální cíle a možná i snahu dostat se na Turnaj mistrů velká komplikace...

Ovšem vedle této nepříjemnosti se Češi nemusejí strachovat! Během 11 let, co Navrátil sedí na kapitánské lavičce, mají bilanci v hale na antuce 4:3. Navíc po úvodních prohrách v Ostravě s USA a další rok v Rusku poté z dalších pěti duelů padli jen při finále 2009 v Barceloně s fenomenálními Španěly. Od té doby třikrát v řadě vyhráli!

„Věřím, že to letos zase zvládneme a zachráníme se,“ přál si Navrátil, který má v prestižní soutěži bilanci 21:9, dovedl tým ke dvěma triumfům a ještě nikdy s ním nesestoupil ze Světové skupiny. Snad ani ta nepříjemná antuka v Haagu mu jeho unikátní bilanci nepokazí.

Češi na antuce v hale pod Navrátilem

2013   čtvrtfinále   Kazachstán – Česko 1:3
2012   čtvrtfinále   Česko – Srbsko 4:1
2010   1. kolo        Belgie – Česko 1:4
2009   finále Španělsko – Česko 5:0
2009   semifinále   Chorvatsko – Česko 1:4
2008   čtvrtfinále   Rusko – Česko 3:2
2007   1. kolo        Česko – USA 1:4