Řecký tenista vyfasoval doživotní zákaz hraní za ovlivňování zápasů a sázení na ně

- Jan Vojkůvka

Sázet na vlastní zápasy či snažit se někoho ovlivnit se nevyplácí. Ví to už i řecký tenista Konstantinos Mikos, který obdržel od Tennis Integrity Unit (TIU) doživotní zákaz hraní tenisu na profesionální úrovni. Mikosovi byl trest udělen na základě antikorupčního programu za ovlivňování zápasů a sázení na ně.

V prohlášení TIU stojí, že Mikos prováděl nekalou činnost a úmyslně prohrával určité gemy či sety v letech 2012 a 2013. Zároveň ovlivňoval i další zápasy a sázel na ně. „Důkazy, které vyšetřování přineslo, prokazují, že se v listopadu 2013 dopustil korupčního jednání s jiným řeckým tenistou Alexandrosem Jakupovicem na řeckém turnaji kategorie Futures v Rethymonu,“ stojí v prohlášení. „Byla nabídnuta platba výměnou za porážky v určitých gemech i setech.“

Oba tenisté tehdy spolu odehráli čtyřhru a Jakupovic byl již v roce 2015 potrestán doživotním zákazem hraní. Nyní to samé potkalo i Mikose, u něhož bylo zjištěno, že na dvou sázkařských účtech sázel na své i cizí tenisové zápasy mezi březnem 2012 a prosincem 2013.

Mikos se nikdy příliš mezi profesionály neprosadil. Jeho maximem bylo 933. místo na světovém žebříčku, na které vystoupal v roce 2014. Pětadvacetiletý Řek, který naposledy hrál v dubnu minulého roku si za svou kariéru na prize money vydělal 12 218 amerických dolarů.

Kolik si však vydělal sázením? To se již nikdo nedozví.