Češky? Jsou mladé a hladové, ví americká kapitánka. Nechce nic podcenit

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z FLORIDY: Zatímco Češky v odpoledním sluníčku trénují cvičné gemy, z povzdálí po nich pokukuje kapitánka amerického výběru Kathy Rinaldiová. Nenápadně se opírá o sloupek plotu a pozorně sleduje, co jejímu týmu od mladých pušek Petra Pály hrozí. „Jsou mladé a hladové,“ předává pak poznatky americkým novinářům. Splnit pozici favorita pro domácí hráčky nebude jednoduché.

To je právě to, co by mohlo Američanky svazovat. Očekává se od nich vítězství a na to asi tým vracející se do elitní skupiny po třech letech bez sester Williamsových nebyl připraven. Navíc doma na Floridě se čeká, že výběr s poměrně zkušenou Coco Vandewgheovou nebo Bethanií Mattekovou-Sandsovou nezklame.

Proti očekávání se Američanky neutkají s největšími českým hvězdami, místo toho budou čelit neznámé mladé síle. „Určitě do toho nejdeme s tím, že Češky podceňujeme. Jsou stejně jako my dost silné a ty holky měly v nedávné době poměrně úspěchy,“ připomíná kapitánka Rinaldiová, bývalá světová sedmička, která během kariéry dokázala porazit i Hanu Mandlíkovou, Janu Novotnou nebo Helenu Sukovou.

Tuší tak, že český tenis se pyšní velkou tradicí kvalitních hráček. „Tenis je u nich hluboko zakořeněný, ať už v singlu nebo deblu,“ potvrzuje Rinaldiová. „Sledovala jsem tady jejich hráčky pořád. Určitě jsou to skvělé osobnosti. Očekáváme, že na nás nastoupí a asi předvedou to nejlepší. My ale necháme na kurtu všechno, ať už vyhrajeme, nebo ne,“ přesvědčuje.

Mimo vážné myšlenky Rinaldiové je zatím americký tým samý úsměv. Na Floridě si užívá akce s fanoušky, ve středu si dokonce hráčky v čele s jedničkou Vandewegheovou vyzkoušely baseball na zápase Tampa Bay Rays.

Tlak ale určitě dorazí. Země, která je ve Fed Cupu bezkonkurenčně nejúspěšnější (17 titulů) má zase po dlouhé době dokázat, že americký tenis je pořád silnou značkou. Poslední vítězství se datuje až do roku 2000. Proti bude český tým Petra Pály, který nebude mít prakticky co ztratit.