Slzy, nevyužitý mečbol, silná slova. Poslední bitva s USA byla noční můrou

- Ivo Horký

Seděli tehdy jako opaření a nedokázali pochopit, co se vlastně stalo. Hráčky, kapitán, svazový šéf... Poslední fedcupové setkání s Američankami, s nimiž se za dva měsíce znovu po osmi letech utkají o finále, bylo pro český tým jednou velkou katastrofou.

Psal se duben 2009 a v brněnské hale Rondo se vše chystalo na velkolepý karneval. Češky měly po nekonečných 21 letech postoupit do finále Fed Cupu, vždyť soupeřky z USA přijely k semifinálové bitvě v »béčkové« sestavě bez sester Williamsových.

Na úvod 19letá domácí naděje Petra Kvitová s přehledem porazila coby dvojka jedničku soupeře Mattekovou-Sandsovou. Jenže v životní formě hrající Iveta Benešová vzápětí uhrála na Glatchovou, až 114. hráčku světa, jen tři gamy! „Nemá to cenu. Už to nechám mladším. S Fed Cupem se peru, problém je v mé hlavě. Hraji jako pětistá hráčka světa, na kurtu nevím, co dělat,“ vzlykala Iveta a kapitánský zelenáč Petr Pála ji chlácholil: „Nesouhlasím, vždyť to byl, Ivet, jen jeden nepovedený zápas.“

Pokud sobota končila lehkým rozčarováním, neděle byla přímo zlým snem! Náhradnice Lucie Šafářová sice seřezala Mattekovou-Sandsovou (tehdy ani jedna netušila, že dnes spolu budou tvořit nejlepší deblový pár světa!), ale pak znovu excelovalo zjevení jménem Glatchová: 6:2, 6:1 s Kvitovou! „Moc jsem chtěla vyhrát a přinést týmu třetí bod... Mrzí mě to... Docela mě to psychicky vzalo,“ špitla zdrcená Petra a při tiskové konferenci se jí po tváři koulely slzy jako hrachy.

Rozhodnout měla čtyřhra. Pár Peschkeová, Benešová drtil skvělé americké deblistky Huberovou s Mattekovou-Sandsovou 6:2, 5:2, při mečbolu brněnská aréna zpívala nadšením. Jenže... Return Květy Peschkeové míří deset centimetrů za základní čáru, soupeřky si podání se štěstím podrží a vzápětí samy udeří. Rozhozená česká dvojice najednou zcela vypadla z tempa, sadu ztratila v tie-breaku a v té rozhodující už nestíhala. Konec! Američanky divoce křepčí, Češky pláčou. „Je to neuvěřitelný, chybělo tak málo. Obrovské zklamání. Je mi holek strašně líto...“ říká Petr Pála.

Velká vítězství se rodí z hořkých porážek, ta tehdejší v Rondu byla tou vůbec nejbolestnější. V následujících sedmi letech Češky soutěž pětkrát vyhrály a z Pály se stal nejúspěšnější kapitán historie Fed Cupu! Až se svým výběrem pojede v dubnu do Ameriky, nemusí se klepat ani před sestrami Williamsovými. Koho by to tehdy v Brně napadlo...