Expertka na kvalifikace! Sára Bejlek si zahraje poprvé hlavní soutěž na tisícovce

- Marek Bartošík

Sára Bejlek (136.) si zajistila účast v hlavní soutěži na antukovém Mutua Madrid Open. Osmnáctiletá Češka porazila ve finále kvalifikace Číňanku Čuo-süan Paj (90.) za hodinu a 47 minut 6:4, 1:6 a 6:3. Bejlek se tak poprvé v kariéře kvalifikovala do hlavní soutěže na turnaji kategorie WTA 1000.

Už čtyřikrát si zahrála hlavní fázi na grandslamu a nyní ji čeká premiéra na tisícovce. Sára Bejlek skolila na madridské antuce po zkušené Belgičance Yanině Wickmayerové (88.) i Číňanku Čuo-süan Paj (90.) a pronikla dvoukolovou kvalifikací.

Česká teenagerka otočila v prvním setu proti čínské protivnici nepříznivý stav 2:4. Po nevydařeném druhém dějství se v tom rozhodujícím prosadila dvakrát na returnu, sama už při svém podání nezaváhala.

Sára Bejlek se zúčastnila kvalifikace tisícovky teprve podruhé v kariéře. Při své premiéře na loňském turnaji v Římě skončila ve finálovém kole na raketě Japonky Nao Hibinové. Letos vynechala kvůli potížím se zády Indian Wells i Miami, kde by jinak zasáhla do kvalifikačního dění.

Tenistka z Hrušovan nad Jevišovkou má v kvalifikacích významných turnajů celkově nadprůměrnou bilanci. I když třeba loni neuhrála v kvalifikaci US Open ani jeden gem, na grandslamech proměnila hned čtyři ze sedmi účastí v postup do hlavní soutěže. Kvalifikačním sítem proklouzla i letos na akci kategorie WTA 250 v Austinu.

Mutua Madrid Open (ženy, ESP, 8 770 480 USD, antuka)
Finále kvalifikace
SÁRA BEJLEK (136.) – Čuo-süan Paj (CHN, 90.) 6:4, 1:6, 6:3