Mimořádný přínos tenisu! Bývalá světová dvojka se dočkala ocenění za svou kariéru

- Jan Vojkůvka

Estonská tenisová hvězda Anett Kontaveitová byla Evropskou tenisovou federací (Tennis Europe) oceněna za mimořádný přínos tomuto sportu. Bývalá světová dvojka minulý rok předčasně ukončila kariéru kvůli degenerativním změnám na bederních ploténkách páteře.

Kontaveitová, jež se diagnózu dozvěděla právě minulý rok, ukončila profesionální kariéru ve Wimbledonu. Jinou možnost ani neměla, jelikož její zdravotní problémy jsou nevyléčitelné. Kvůli zkvalitnění života musela přestat tělo namáhat neustálým tréninkem a zápasy.

„Nedovoluje mi to naplno trénovat a pokračovat v soutěžení na nejvyšší úrovni,“ řekla tehdy. Devět měsíců od konce kariéry byla osmadvacetiletá Estonka oceněna za mimořádný přínos tenisu Evropskou tenisovou federací.

Podle Allara Hinta, generálního tajemníka Estonského tenisového svazu, se Kontaveitová ukázala jako skutečně inspirativní veřejná osobnost, jejíž sportovní úspěchy a pozitivní styl komunikace výrazně zvýšily popularitu tenisu v Estonsku.

„Anett mnohokrát reprezentovala Estonsko na mezinárodních týmových soutěžích. Velmi podporuje tenisovou federaci a je oblíbená mezi tenisovými fanoušky,“ řekl Hint na adresu bývalé hráčky.

Nejlepší období kariéry prožila Kontaveitová v letech 2021 a 2022, kdy posbírala od srpna do února celkem pět titulů na okruhu WTA. Na řadě dalších turnajů byla v těchto letech ve finále, díky čemuž se prokousala ve světovém žebříčku na druhé místo světa. Na grandslamových turnajích jí však nějaký výraznější výsledek schází, jelikož nejdále dokráčela v roce 2020 na Australian Open do čtvrtfinále.