Zraněný kotník vydržel. Alcaraz znovu porazil Medveděva a obhájil titul v Indian Wells

- Filip Lefenda

Carlos Alcaraz ovládl znovu po roce prestižní tisícovku v americkém Indian Wells. V repríze loňského finále opět porazil ve dvou setech Daniila Medveděva, tentokrát poměrem 7:6(5) a 6:1. Dvacetiletý Španěl upravil bilanci vzájemných zápasů na 4:2 a získal svůj celkově třináctý titul na elitním okruhu, z toho pátý na úrovni ATP Masters 1000.

Do utkání vstoupil lépe Medveděv. Úvodní gem získal čistou hrou a následné dva skrze shodu. Nejprve proměnil na příjmu druhou možnost, vzápětí na svém podání odvrátil tři brejkboly soupeře a odskočil do vedení 3:0.

Alcaraz se z nepovedeného začátku dokázal rychle oklepat a zareagoval rovněž sérií tří získaných her v řadě. Za stavu 4:4 neproměnil španělský favorit brejkbol, a tak sada postupně dospěla až do dramatického tiebreaku. Obhájce titulu promarnil náskok 5:2, od stavu 5:5 už nicméně bodoval pouze on.

Nepovedená koncovka se na Medveděvovi ve zbylém průběhu střetnutí silně podepsala. Alcaraz se hned zkraje druhého dějství dostal do trháku 3:0. Další brejk získal za stavu 4:1 a zakrátko finále na podání ukončil.

„Vyhrát tento turnaj pro mě znamená hodně, protože ještě týden před ním jsem měl strach o svůj kotník,“ přiznal Alcaraz, jenž musel v únoru odstoupit už po dvou odehraných gemech z antukového podniku v Riu de Janeiro.

„Můj první trénink v Indian Wells trval jen třicet minut a nebylo v něm příliš pohybu. Bylo to těžké. Měl jsem obavy, že nebudu moct hrát nejlépe, jak umím. Pochyboval jsem o sobě,“ pokračoval čerstvý šampion.

Alcaraz musel na úvod otáčet souboj s Italem Arnaldim, po prohraném tiebreaku ale povolil soupeři v dalších dvou setech jediný gem. Následovaly suverénní triumfy nad Kanaďanem Augerem-Aliassimem, Maďarem Marozsánem a Němcem Zverevem. V semifinále pak Španěl ukončil osmnáct zápasů trvající letošní neporazitelnost Itala Sinnera, kterého přetlačil po dalším třísetovém obratu.

„S každým zápasem jsem se cítil na kurtu lépe a lépe. Jak už jsem řekl, jsem opravdu šťastný, že jsem nakonec celý turnaj vyhrál,“ zopakoval po výhře nad Medveděvem a zisku prvního titulu od loňského Wimbledonu Carlos Alcaraz. V příštích dnech ho čeká obhajoba semifinále v Miami, kde dokázal předloni rovněž triumfovat.

BNP Paribas Open, Indian Wells (muži, USA, 11 918 990 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Daniil Medveděv (4.) – Carlos Alcaraz (ESP, 2.) 6:7(5), 1:6