Asi se zbláznili, zkritizoval Wawrinka spekulace o Premium Tour

- Jan Vojkůvka

Stan Wawrinka není příznivcem takzvané Premium Tour, což je myšlenka, která se v poslední době objevuje v tenisových kruzích. Mělo by se totiž jednat o jakousi uzavřenou ligu největších světových turnajů. Idea je taková, že by na konci sezony do této ligy postupovali nejlepší tenisté z menších turnajů, zatímco ti nejslabší by naopak z Premium Tour sestupovali.

Premium Tour je zatím pouze v jednání a rovině spekulací. Sice nejsou jasné podrobnosti o tom, jak by vypadala, ale s největší pravděpodobností by se jednalo o uzavřený okruh, který by se skládal z grandslamů a podniků ATP a WTA 1000.

Na tomto okruhu by startoval omezený počet tenistů a tenistek, kteří by bojovali nejen o největší tituly, ale také o to, aby se na Premium Tour udrželi. Ti nejslabší by sestupovali na nižší okruhy (nynější ATP a WTA) a nejlepší z nižšího okruhu by naopak získali místo mezi elitou.

Pro hráče Top 10 je to docela dobrá myšlenka, protože by museli hrát méně akcí a měli by více peněz, což je důvod, proč někteří, jako například Taylor Fritz, tuto myšlenku podporují. Pokud by se ale někdo zeptal na názor Stana Wawrinky, pak by se s pochopením nesetkal.

Podle švýcarského veterána jsou za tímto projektem především zástupci grandslamových turnajů. Wawrinka je obvinil, že jsou sobečtí a chtějí zlikvidovat zavedené okruhy ATP a WTA.

„Grand Slamy mají nulovou transparentnost svých účtů. Nepracují pro vizi budoucnosti tenisu, nemají chuť pracovat směrem k hráčům a těm nejmladším, chtějí si ukrojit část koláče,“ řekl v rozhovoru pro L'Equipe.

„Jejich návrhy jsou mít ještě větší moc, nechat zaniknout ATP a WTA, zachovat Masters 1000 a zrušit turnaje kategorií 500 a 250,“ zlobil se Wawrinka. „Ale proč nikdo neřekne, že to jsou blázni? Nic v tomto projektu není dobré pro nikoho kromě nich,“ dodal.

Přestože je tento projekt prozatím pouze na papíře, stále více se o něm mluví a začíná postupně nabírat reálnější obrysy. Jestli by to tenisu mohlo pomoci, nebo by to tenis naopak zlikvidovalo (peníze do nižšího okruhu by zkrátka neplynuly, jako neplynou do ATP Challenger Tour), toť otázka.