Bizarní scéna v Indian Wells. Čtvrtfinále na dvě hodiny přerušila invaze včel

- Jan Vojkůvka

Atraktivní čtvrtfinále turnaje Masters v Indian Wells mezi Carlosem Alcarazem a Alexanderem Zverevem zaujalo i svět hmyzu. Sotva se utkání mezi dvěma hvězdami mužského okruhu rozehrálo, slétly se na kurt tisíce včel, kvůli nimž muselo být střetnutí na hodinu a 40 minut přerušeno.

Přerušení zápasů kvůli zvířatům jsou sice v tenise ojedinělým úkazem, ale stává se to. Aby ale muselo být utkání přerušeno kvůli invazi roje včel, to je skutečně rarita. Přesně to se ovšem po pouhých devíti minutách střetnutí mezi Carlosem Alcarazem a Alexanderem Zverevem stalo.

Zejména Alcaraz neměl z nečekaných návštěvníků vůbec radost, máchal kolem sebe rukama a snažil se utéct z jejich dosahu. Což ale nebylo v podstatě vůbec možné. „Trochu se jich bojím. Snažil jsem se dostat do bezpečí, někam utéct,“ přiznal na pozápasové tiskové konferenci.

„Napřed jsem kolem sebe viděl nějaké včely, ale myslel jsem si, že je jich jen pár. Pak jsem se podíval na oblohu a tam jich létaly snad tisíce. Létaly ke mně, přistávaly mi ve vlasech... Bylo to šílené, snažil jsem se od nich držet dál, ale bylo to nemožné,“ vyprávěl Španěl.

Umpirový rozhodčí byl přinucen utkání přerušit a poslat oba tenisty pryč z kurtu. Zároveň musel být přivolán známý včelař Lance Davis, který se ve Spojených státech proslavil honem na vrahy včel. Ten pro oficiální web ATP uvedl, že v posledních dnech se musel vypořádat v okolí areálu v Indian Wells s mnoha roji, přičemž roj, který zalétl ke kurtu, na němž hráli Alcaraz se Zverevem, byl podle jeho mínění o velikosti 3500 včel.

„Přinesl jsem si nahoru všechno vybavení a včely pak byly na jedné kameře. Všechny včely jsem vysál do klece s živým úlovkem. Takové včely pak mohu vypustit do jednoho ze svých úlů, které mám připravené právě pro tyto případy,“ poodhalil.

„V tomto ročním období je období rojení, takže jsou všude. A já jsem jen rád, že jim mohu být k dispozici, aby se jim nic nestalo,“ dodal Davis.

Jakmile Davis odvedl svou práci a zachránil jak včely, tak také návštěvníky turnaje v Indian Wells, mohlo čtvrtfinále pokračovat. A Alcaraz posléze deklasoval Zvereva 6:3, 6:1. „Snažil jsem se na včely už nemyslet. Snažil jsem se soustředit na míč a každý bod. Překvapil jsem sám sebe, že jsem zůstal soustředěný na zápas, ne na včely,“ dodal Alcaraz už trochu se smíchem.