Bez jediného brejkbolu! Lehečka v Indian Wells nedal šanci světové pětce

- Filip Lefenda

Jiří Lehečka postoupil na velkém turnaji ATP 1000 v Indian Wells do osmifinále. V kalifornské poušti si vyšlápl na pátého nasazeného Andreje Rubljova z Ruska, kterého porazil dvakrát 6:4. Soupeři oplatil na stejné akci vyřazení z minulého ročníku a vyrovnal vzájemnou bilanci na 2:2.

Pro celkově třetí kariérní skalp hráče z elitní desítky žebříčku si dvaadvacetiletý Čech dokráčel bez jediného nabídnutého brejkbolu. V obou setech mu pak stačilo uspět jedinkrát na příjmu.

První brejk zaznamenal Lehečka hned v úvodním gemu, v němž soupeři povolil jediný fiftýn. Premiérový setbol pak získala česká jednička už na returnu za stavu 5:3, proměněn byl nicméně až ten třetí v pořadí o gem později. 

Rovněž ve druhém dějství se Lehečka zmocnil brzkého brejku, tentokrát ve třetí hře. Svou výhodu si pak na servisu bedlivě střežil, favorizovaného Rubljova dokonce nepustil jedinkrát ani na shodu. Celkově získal po prvním podání rovnou 25 z celkových 27 výměn a zapsal hned 31 vítězných úderů.

„Hráli jsme spolu už počtvrté, takže jsme věděli, co od sebe můžeme čekat. Loni jsem ho jednou porazil a jednou s ním prohrál. Zápas jsem zhlédl a snažil jsem se najít něco, co bych mohl tentokrát zlepšit. Věděl jsem, že musím jako první trefovat tvrdé údery. Chtěl jsem se také soustředit na svůj servis. A vyšlo to,“ komentoval po postupu do osmifinále Lehečka cenný triumf, který se rodil pouhých 73 minut.

O čtvrtfinále si tenista z Kněžmostu zahraje se Stefanosem Tsitsipasem (11.) z Řecka. S tím dosud oba vzájemné zápasy loni v Melbourne a předloni v Rotterdamu prohrál.

BNP Paribas Open, Indian Wells (muži, USA, 11 918 990 USD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry
Andrej Rubljov (5.) – JIŘÍ LEHEČKA (32.) 4:6, 4:6