Zapomenuté klenoty Federera #3: Jak Nadala zaskočila hodinová smršť v poušti

- Marek Bartošík

Legendární švýcarský tenista Roger Federer vyhrál ve své bohaté kariéře 1251 utkání na nejvyšším okruhu. Mnohá z nich se příznivcům bílého sportu vryla do paměti, stačí připomenout finále Wimbledonu 2009 s Andym Roddickem, semifinále Roland Garros 2011 s Novakem Djokovičem nebo finále Australian Open 2017 s Rafaelem Nadalem. Kromě velmi dobře známých mačů se ale v tenisových archivech skrývají méně známé klenoty, jež připomínáme v tomto video seriálu.

Sezona 2017 vynahradila příznivcům Rogera Federera prakticky vše, co museli vytrpět v předchozích letech. Švýcarský elegán se rozehrál k fantastickým výkonům a už zkraje roku opanoval po sedmileté odmlce Australian Open.

Po překvapivém neúspěchu na pětistovce v Dubaji zaměřil svou pozornost na tzv. „pátý grandslam“, tedy turnaj BNP Paribas Open v Indian Wells. Po povinných výhrách nad Stéphanem Robertem a Stevem Johnsonem nečekal na pětatřicetiletého Federera v osmifinále nikdo jiný než Rafael Nadal.

Švýcarsko-španělská rivalita napsala v kalifornské poušti po střetnutích v letech 2012 a 2013 třetí dílčí kapitolu a byl to Federer, kdo od začátku souboje dominoval. Za pouhých 68 minut zvítězil 6:2, 6:3 a zapsal jeden ze svých nejsuverénnějších triumfů nad španělským sokem.

Nadal působil zcela bezmocně a proti dokonale hrajícímu Švýcarovi, který vytáhl z rukávu i spoustu nádherných jednoručných bekhendů, jednoduše neměl šanci. Symbolický byl právě bekhendem proměněný mečbol, po němž se Nadal mohl jen uznale pousmát.

„Myslím, že všichni moji trenéři mi během kariéry říkali, abych si chodil více pro bekhend. Možná jsem tehdy v nejdůležitějších momentech opravdu nevěřil, že na to mám. Ale myslím, že se to postupně mění, a za to jsem rád,“ uvedl Federer, který si v roce 2017 nakonec dokráčel pro svou pátou a zároveň poslední trofej z turnaje v Indian Wells.

Sestřih utkání naleznete ve videu níže od času 3:00.

Druhý díl seriálu: Den, kdy vyškolil svého rivala Djokoviče
První díl seriálu: Úchvatná show v Melbourne měla dva vítěze