Rubljov uspěl s odvoláním na trest za diskvalifikaci. Bylo by to nepřiměřené, uznala ATP

- Jan Vojkůvka

Světová pětka Andrej Rubljov uspěl s odvoláním proti trestu za diskvalifikaci na turnaji ATP v Dubaji a nepřijde o prize money ani body do žebříčku. ATP uznala, že takový trest by byl až příliš přísný a nařídila ruskému tenistovi pouze zaplatit pokutu ve výši 36 400 amerických dolarů (850 tisíc korun).

Rubljov byl v pátek diskvalifikovaný na turnaji v Dubaji za to, že po jedenáctém gemu třetí sady přiběhl k čárovému rozhodčímu a z bezprostřední blízkosti na něj začal křičet.

Podle původních informací ze sociálních sítí jej měl v ruštině nazvat blbcem (případně zku*veným blbcem). Jeho křik velmi dobře poslouchal poblíž sedící jiný čárový rozhodčí, který hovoří rusky, a celou situaci šel okamžitě nahlásit umpirové rozhodčí, která zavolala supervizora.

Přestože se Rubljov hájil, že nic takového neřekl, supervizor se nenechal umluvit a následovala k nelibosti publika diskvalifikace. A za diskvalifikaci měl následovat ještě dodatečný trest v podobě odebrání 200 bodů a prize money ve výši 157 755 dolarů (3,7 milionu korun) za postup do semifinále.

Proti tomuto trestu se mohl Rubljov odvolat, což také učinil. ATP usoudila, že se Rubljov neprovinil natolik závažným prohřeškem, aby následoval tak tvrdý trest, a rozhodla, že bude stačit, když Rus zaplatí výše zmíněnou pokutu 36 400 dolarů.

„ATP přezkoumala odvolání Andreje Rubljova, které následovalo po jeho diskvalifikaci v semifinále turnaje ATP 500 v Dubaji. V rámci odvolacího procesu byly zohledněny výpovědi hráče, funkcionářů a také přezkoumány všechny dostupné video a audio materiály,“ stojí v prohlášení.

„Odvolací komise dospěla k závěru, že kromě kontumace zápasu by obvyklé tresty spojené s diskvalifikací – tedy ztráta bodů do žebříčku a prize money za celý turnaj – byly v tomto případě nepřiměřené. Rubljovovi tak zůstávají semifinálové body a prize money za celý turnaj.“