Netflix Slam: Po souboji generací si španělské hvězdy vysekávaly poklony

- Jan Vojkůvka

Carlos Alcaraz a Rafael Nadal se v neděli večer utkali v Las Vegas v rámci exhibice streamovací platformy Netflix. Souboj generací, který byl pojmenovaný jako The Netflix Slam, vyhrál před vyprodaným hledištěm dvacetiletý Alcaraz, jenž porazil svůj idol po setech 3:6, 6:4, 14:12.

Utkání, přestože nabídlo hodně zajímavou podívanou, během které se soupeři příliš nešetřili, se neslo v přátelské atmosféře. S ohledem na to, že Nadal je na sklonku kariéry, mohlo se klidně jednat o jakési neoficiální předání štafetového kolíku. Právě Alcaraz by totiž měl v budoucnu útočit na mety, kterých jeho španělský krajan během bohaté kariéry dosáhl.

Nadal, který se na Netflix Slamu vrátil po zranění, kvůli němuž přišel o několik turnajů včetně Australian Open, si zápas v Las Vegas náramně užil. Znovu jednou ukázal, že navzdory věku a zdravotním problémům je schopný hrát skutečně špičkový tenis. A přestože zápas byl vyčerpávající, měl Nadal dostatek energie i na vtipkování.

„Je dobře, že se s ním jako hráč už mnohokrát nepotkám,“ žertoval Nadal po utkání a vysekl Alcarazovi velkou poklonu, když mu přislíbil, že jeho kariéru bude sledovat. „Doufám, že jako fanoušek ho budu sledovat po mnoho let!“ dodal.

Ačkoliv se jednalo o exhibici, k vidění byla řada velmi kvalitních výměn. A pro sedmatřicetiletého Nadala se rozhodně nejednalo o snadný návrat na kurty. „Byla to velká výzva. Ve Španělsku bychom měli být velmi rádi, že přichází někdo jako Carlos. Je to úžasný hráč. Je mu teprve dvacet let a už vyhrál dva grandslamy a řadu dalších důležitých turnajů,“ žasl španělský veterán.

Nebyl to ale jen Nadal, který v uplynulých týdnech řešil zdravotní obtíže. Také Alcaraz dorazil do Las Vegas poté, co musel řešit obtíže se zvrtnutým kotníkem. Zranění si přivodil na únorovém turnaji v Riu, avšak během nedělního večera už byl zase v plné síle a zápas si rovněž užil. Zejména kvůli tomu, kdo stál na druhé straně sítě.

„Bylo to neuvěřitelné. Hrát proti Rafovi je pro mě opravdu výjimečné,“ poznamenal Alcaraz, pro něhož je Nadal vzorem. „Má nesmírně bojovného ducha, který se nikdy nevzdává žádného míče. Neúnavně běhá po kurtu ze strany na stranu. Měl jsem několik mečbolů, než jsem zápas zakončil. On vždy předvedl nějaký neuvěřitelný úder. Nikdy se nevzdává,“ upozornil.

Alcaraz by rád tuto mentalitu a herní styl zakomponoval i do svého tenisu. Je si totiž vědom toho, že právě tyto věci udělaly z Nadala jednoho z nejlepších tenistů historie. „Je to něco, co se snažím zachovat i ve své hře. Tu mentalitu, kterou má on. Dokázat najít řešení, i když se pokaždé nedaří,“ dodal.

Oba Španělé se nyní přesunou do Indian Wells, kde absolvují turnaj Masters. A kdo ví, třeba se na kurtu potkají i v ostrém utkání.