Po vzoru Nadala. Švýcarský veterán absolvuje jen polovinu Sunshine Doublu

- Jan Vojkůvka

Snaha připravit se kvalitně na antukovou část sezony. To je hlavní důvod, proč se Švýcar Stan Wawrinka rozhodl napodobit plán po zranění se vracejícího Rafaela Nadala. Bývalá světová trojka odehraje pouze Masters v Indian Wells, do Miami se nevypraví.

Osmatřicetiletý Wawrinka je jedním z nejstarších hráčů na nejvyšším okruhu. Navzdory tomu žádné plány na konec kariéry prozatím nemá a dál dělá to, co miluje nejvíc – hraje tenis.

I s ohledem na věk ovšem musí dobře volit svůj turnajový plán. Kdyby byl mladší, vůbec by neváhal a odehrál oba americké turnaje Masters v Indian Wells a Miami, ale jelikož věk zastavit nelze, musel učinit těžké rozhodnutí. Zatímco na tzv. pátém grandslamu startovat bude, v Miami opět ne.

Pro pořadatele turnaje v Miami se jedná pochopitelně o zklamání. Wawrinka tam naposledy hrál v roce 2019 a v dalších letech jej zastavil buď covid, nebo zranění. V minulé sezoně pak sice hrát mohl, ale rozhodl se turnaj kvůli přípravě na antukovou část sezony vynechat. A stejný scénář nastane i letos. Na antuce totiž švýcarský tenista cítí větší šanci na dobrý výsledek, pokud nezanedbá přípravu.

Švýcar se tak připojil k dalšímu veteránovi Rafaelu Nadalovi, jenž rovněž nastoupí v Indian Wells a Miami vynechá. U Nadala se ovšem jedná o trochu složitější případ a jeho volba je vynucená s ohledem na chatrné zdraví. Španěl se v Indian Wells vrátí po zranění a nechce své tělo zatížit dvěma velkými turnaji za sebou, jelikož se nezadržitelně blíží jeho milované akce na antuce. Přijít o antuku totiž ve své pravděpodobně poslední sezoně kariéry nechce.

Co se Wawrinky týče, aktuálně 74. hráč světa nemůže být s vývojem této sezony spokojený. Po vyřazení v úvodním kole Australian Open se vypravil do Jižní Ameriky, kde na antuce skončil v osmifinále v Buenos Aires a hned v prvním kole v Riu de Janeiru.