Trenér Josefus: o Menšíkově vzestupu, skreči v Dubaji i pátém grandslamu

- Marek Bartošík

Mnoho důvodů k radosti měl v posledních dnech trenér Tomáš Josefus, který vede talentovaného Jakuba Menšíka. Jeho osmnáctiletý svěřenec dokráčel minulý týden senzačně až do finále turnaje ATP v Dauhá, na to navázal postupem do osmifinále na prestižní pětistovce v Dubaji, kde startoval díky speciální výjimce („special exempt“). Josefus v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět informoval o zdravotním stavu Menšíka a zmínil i jeho nejbližší plány, jež zahrnují účast na tisícovce v Indian Wells.

Semifinále na challengeru v Manámě, finále na akci ATP v Dauhá a posléze ještě osmifinále v Dubaji. To je úctyhodná bilance Jakuba Menšíka na únorových turnajích. Získal během nich 250 bodů do žebříčku, posunul se do Top 90 a vyhrál 8 z 11 zápasů. Připsal si skalpy Andyho Murrayho, Gaëla Monfilse či Andreje Rubljova.

„Jsem rád, že Kuba odehrál opravdu skvělé zápasy, prezentoval se pěknými výkony a dokázal porazit zvučná jména,“ radoval se Tomáš Josefus. „Je to samozřejmě velký skok i co se týče rankingu. Kuba byl navíc loni po daviscupovém týdnu na operaci se zuby, poté jsme měli relativně delší přípravnou fázi a až na konci března Kuba navazoval dalšími turnaji. Je tedy ve fázi sezony, kdy nic neodepisuje a ještě přibližně měsíc nic odepisovat nebude. Všechny body, které získá, tedy přičítá do plusu.“

Šestatřicetiletý Josefus svého svěřence na posledních turnajích i kvůli nemoci nedoprovázel, s Menšíkem byl v Manámě, Dauhá i Dubaji jeho „travel coach“ Robert Rumler. Ten je už několik let členem týmu a byl s českým mladíkem třeba při jízdě do finále juniorského Australian Open 2022.

„Měli jsme v plánu, že Robert doprovodí Kubu v Manámě a Dauhá. Kdybych byl ale fit, minimálně na finále v Dauhá bych dorazil. Přiletěli i Kubovi rodiče, mně to ale zdravotní stav nedovolil,“ vysvětlil Josefus.

Osmnáctiletý Menšík zakončil své působení v Dubaji skrečí v osmifinále proti Alejandrovi Davidovichovi Fokinovi za stavu 6:7 a 0:1. Byl to jeho 11. zápas během pouhých 16 dní na třech různých turnajích. Od začátku roku absolvoval dokonce 21 utkání.

„Kuba odehrál velké množství zápasů, se kterými se předem nedalo kalkulovat. Jeho organismus dostal zabrat, má přece jenom pořád osmnáct let a hraje s dospělými na nejvyšší světové úrovni. Hlavním důvodem skreče byla celková únava organismu v kombinaci s problémem, který Kubu provází od loňského podzimu. Jedná se o nadloktí hrající pravé paže. Už v New Yorku hrál Kuba zatejpovaný a od té doby se ruka více či méně ozývá. Týká se to téměř výhradně servisu, u úderů ho to nelimituje,“ podrobně popsal Josefus.

Účast na „pátém grandslamu“

Mimořádně dobrou zprávou je, že se Menšík může těšit rovnou na hlavní soutěž Masters v Indian Wells (6.–17. března). Této prestižní akci se přezdívá „pátý grandslam“.

„Kuba dostal od pořadatelů volnou kartu do hlavní soutěže. Tuto oficiální informaci jsme se dozvěděli až po utkání s Davidovichem Fokinou od Kubova agenta, který komunikoval s ředitelem turnaje v Indian Wells Tommym Haasem. Hlavní soutěž startuje ve středu, budeme žádat o čtvrteční start. Oproti kvalifikaci, která začíná v pondělí, bude mít Kuba pár dní na doléčení, odpočinek a regeneraci,“ prozradil trenér českého mladíka.

BNP Paribas Open v Indian Wells není jedinou velkou metou, kterou Menšík v následujících týdnech a měsících vyhlíží. Měl by totiž figurovat v seznamu do hlavní fáze Roland Garros, jenž bude zveřejněn v nejbližších týdnech. Zároveň má jako 87. tenista žebříčku ATP (v živém pořadí je nyní dokonce číslem 81) na dosah přímou účast v hlavních soutěžích těch turnajů ATP Masters 1000, kde startuje 96 hráčů.

„Kuba se ‚cutu‘, který je kolem 75. až 80. místa, velmi přiblížil. Budeme usilovat o to, aby připsal pár cenných bodíků a aby se na těchto turnajích Masters dostával do hlavní soutěže. Tato konfrontace s nejlepšími hráči na nejprestižnějších světových turnajích je něco, co bude Kubu dál posouvat na jeho cestě vzhůru. I tak je ale pro jeho budoucnost nejdůležitější zdraví, proto budeme i nadále dělat maximum pro prevenci zranění,“ dodal Josefus, jehož svěřenec Menšík začal letošní sezonu na 167. místě světového pořadí.

Velký rozhovor s Tomášem Josefusem z Davis Cupu ve Vendryni naleznete ZDE.


Galerie