Nadal na rozcestí. Stihnout Dauhá, nebo dát víc času doléčení zranění?

- Jan Vojkůvka

Španělský tenista Rafael Nadal se na poslední chvíli rozhoduje, jestli odcestovat na turnaj do katarského Dauhá, nebo s návratem ještě raději počkat. Přestože v Kataru plánuje svůj comeback po svalové trhlině, která jej připravila o Australian Open, tak si uvědomuje, že by se mohlo z jeho strany jednat o unáhlený krok.

Nadal se po promaroděné minulé sezoně, když laboroval s velkými bolestmi kyčle, vrátil na kurty v lednu v Brisbane. První turnaj po téměř dvanácti měsících si vybral svou daň. Přestože postoupil do čtvrtfinále, tak z australské akce odcestoval s trhlinou ve svalu a musel se odhlásit z Australian Open, kam se velmi těšil.

V průběhu ledna dal španělský hráč najevo, že se chce vrátit na turnaji v Dauhá, kde budou muži hrát příští týden. Jak se ale blíží termín jeho odletu do dějiště, tak si už není jistý, jestli své síly nepřecenil.

„S Dauhá to bude velmi těsné. V posledních týdnech jsem měl nějaké potíže a jsem tak trochu na hranici možností,“ řekl v rozhovoru pro televizi La Sexta. „V tuto chvíli je pro mě každá rána, každé zranění, komplikací nejen tenisovou a fyzickou, ale i psychickou,“ připustil, že zdravotní problémy ho velmi trápí po duševní stránce.

Nelze se ale divit. Fakt, že musel vynechat v podstatě kompletní minulou sezonu, nesl těžce. Navíc zvažuje, že tato sezona bude jeho poslední v kariéře. Rád by tak absolvoval co možno největší počet turnajů bez bolestí, aby si svůj případný poslední rok pořádně užil. Ale hned začátek této sezony mu uštědřil ránu v podobě nutnosti vynechat grandslam v Melbourne.

„Rád bych v Dauhá byl. Ale rozhodnutí vidím spíš na poslední chvíli,“ připustil, že možná zvolí trochu odlišnou cestu a zkusí dát svému tělu víc času na zotavení. Že by ale vynechal následné březnové turnaje Masters ve Spojených státech, si nepřipouští. „Do Indian Wells určitě pojedu, pokud se nic nestane.“

„Stoprocentně věřím, že v Indian Wells nastoupím, je to pro mě velmi speciální turnaj. Nevím, jestli to nebude naposledy, co na něm budu hrát, takže bych v Indian Wells určitě rád byl,“ dodal s tím, že hlavním cílem je ovšem být stoprocentně připravený na antukovou část sezony.