Davis Cup: Velmi přísný los pro Srbsko, může dojít na hvězdný souboj

- Marek Bartošík

Zatímco složení základních skupin letošního Davis Cupu dosud není jasné, Mezinárodní tenisová federace už oznámila los baráže. Šlágrem této fáze by mohl být v polovině září souboj mezi Řeckem a domácím Srbskem. Velmi zajímavým by mohl být i duel Norska a Portugalska.

Pokud by Srbové postoupili z kvalifikace na hlavní turnaj a nastoupil by za ně Novak Djokovič, pak by patřili k adeptům na celkový triumf. Kvůli neúspěchu v kvalifikaci proti Slovensku, v níž se museli obejít bez odpočívajícího Djokoviče, se ale nyní musejí zachraňovat v elitní světové skupině.

A Srbové to nebudou mít vůbec lehké. Výběr kapitána Viktora Troického narazí v zářijové baráži na Řecko, za které pravidelně nastupuje světová desítka Stefanos Tsitsipas. Dvojnásobný grandslamový finalista Tsitsipas navíc tvoří velmi slušný deblový pár se svým bratrem Petrosem (112. v deblu).

Jestliže by oba týmy hrály v nejsilnějším složení, pak by byli favority Srbové. Za ně můžou kromě světové jedničky Djokoviče naskočit také členové širší světové špičky Laslo Djere (35.), Miomir Kecmanovič (40.), Dušan Lajovič (53.) a Nikola Čačič (66. v deblu).

K atraktivnějším barážovým střetnutím se dále řadí utkání mezi Portugalskem a domácím Norskem, jehož největší hvězdou je finalista tří grandslamů Casper Ruud (12.). Portugalci by mohli spoléhat na 47. hráče žebříčku Nuna Borgese.

Vítězové baráže, která se uskuteční ve dnech 13. až 15. září, postoupí do kvalifikace příštího ročníku Davis Cupu.

Los baráže Davis Cupu 2024
Domácí tým – hostující tým
Srbsko – Řecko
Chorvatsko – Litva
Švédsko – Indie
Kazachstán – Dánsko
Polsko – Jižní Korea
Švýcarsko – Peru
Egypt – Maďarsko
Norsko – Portugalsko
Rakousko – Turecko
Tchaj-wan – Bosna a Hercegovina
Izrael – Ukrajina
Japonsko – Kolumbie