Žebříček Davis Cupu: Češi si po úspěšné kvalifikaci polepšili, jsou před řadou velmocí

- Marek Bartošík

Český daviscupový tým se kvalifikoval podruhé v řadě na finálový turnaj, když o víkendu porazil ve Vendryni Izrael 4:0 na zápasy. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila si díky poslednímu úspěchu opět polepšili v žebříčku Davis Cupu, kde jsou nyní na osmém místě.

Už o daviscupovém víkendu ve Vendryni si český kapitán Jaroslav Navrátil pochvaloval, že je jeho tým v elitní desítce rankingu. A po postupu do základní skupiny se čeští tenisté posunuli z desáté na osmou příčku.

Češi mají na kontě 387,5 bodu a jsou v těsném závěsu za sedmým Chorvatskem, šestým Nizozemskem (oba 388 bodů), pátým Srbskem (388,75) a čtvrtým Německem (393,5). S výrazným odstupem následují třetí Kanaďané (437,5), druzí Australané (461,75) a první Italové (483,25), kteří ovládli poslední ročník.

Až za českými reprezentanty se nacházejí například takové tenisové velmoci jako USA (9.), Francie (11.), Velká Británie (12.) nebo Španělsko (17.). Slováci jsou po úspěšné kvalifikaci čtrnáctí z celkových 159 týmů.

Žebříček Davis Cupu doznal úprav v roce 2019, kdy se výrazně změnil formát této týmové soutěže. Aktualizuje se dvakrát ročně, a to vždy po kvalifikační fázi a finálovém turnaji. Pořadí vychází z posledních čtyř ročníků soutěže, přičemž největší váhu mají nejnovější výsledky.