V kvalifikaci pohasly naděje některých favoritů. Známe kompletní seznam 16 zemí daviscupového turnaje

- Jan Vojkůvka

Víkendová daviscupová kvalifikace rozhodla o posledních účastnících skupinové fáze letošního ročníku Davisova poháru. V kompletním seznamu 16 účastníků však schází například Srbsko či Chorvatsko. Poprvé se na finálový turnaj kvalifikovalo Slovensko a také Brazílie.

Už před začátkem kvalifikačních bojů měli jistotu účasti v zářijových základních skupinách obhájci titulu z Itálie a finalisté z Austrálie. Divoké karty pak obrželi Španělé a Britové. Během uplynulého víkendu tak bylo potřeba rozluštit zbývajících 12 zemí, které si zahrajou o postup do listopadové vyřazovací fáze.

Jedno místečko v základních skupinách vybojovali ve Vendryni čeští tenisté, kteří porazili Izrael 4:0 a budou se moci pokusit o zopakování loňské spanilé jízdy do vyřazovací fáze.

Asi největším překvapením víkendové kvalifikace bylo vyřazení Srbska, které na domácí půdě nestačilo na Slovensko. Přestože Srbům chyběl Novak Djokovič, byli považováni za výrazné favority, protože Slováci neměli v Kraljevu žádného hráče elitní světové stovky. Realita však byla zcela jiná a Slovensko poprvé postoupilo do základní skupiny mužské týmové soutěže.

Obdobně velkým překvapením bylo selhání Chorvatů ve Varaždinu. Domácí neměli o víkendu k dispozici Bornu Čoriče a nehrál ani Borna Gojo, kvůli čemuž Chorvatsko překvapivě padlo s Belgií 1:3 na zápasy, když jim nepomohl ani Marin Čilič v sestavě. Jako rozhodující se ukázala být čtyřhra, ve které elitní deblisté Dodig s Pavičem podlehli Gillemu s Vliegenem. Následně postup zajistil v souboji jedniček Zizou Bergs.

V dalších kvalifikačních zápasech se už dokázali k vítězstvím prodrat víceméně favorité. Poprvé si základní skupinu Davis Cupu zahraje Brazílie, která porazila v Helsinborgu domácí Švédsko. Úspěšný obrat z 1:2 na zápasy pak zvládlo Chile proti Peru. Německo pro změnu porazilo 3:2 Maďarsko a vypořádalo se i s absencí Alexandera Zvereva.

Z dalších zápasů postoupili do skupinové fáze Kanaďani, Nizozemci, Francouzi, Argentinci, Američané a Finové. Základní skupiny Davis Cupu se budou hrát od 10. do 15. září.

Výsledky kvalifikace Davis Cupu
Česko – Izrael 4:0
Kanada – Korea 3:1
Nizozemsko – Švýcarsko 3:2
Tchaj-wan – Francie 0:4
Srbsko – Slovensko 0:4
Argentina – Kazachstán 3:2
Chorvatsko – Belgie 1:3
Ukrajina – USA 0:4
Švédsko – Brazílie 1:3
Maďarsko – Německo 2:3
Finsko – Portugalsko 3:1
Chile – Peru 3:2